Dar nu singure, ci împrecună cu Marea Britanie și Australia, care vor lucra la un nou program de arme hipersonice, informează Financial Times. O decizie care, potrivit publicației, ar permite celor trei țări care formează, începând de anul trecut, aliața AUKUS, să contrabalanseze prezența militară tot mai mare a Chinei în regiunea Indo-Pacific.
Potrivit surselor publicației britanice, președintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și șeful de cabinet australian Scott Morrison se pregătesc să dezvăluie această decizie în cel mai scurt timp.
Cooperarea în domeniul armelor hipersonice va fi o nouă încercare de intensificare a cooperării dintre cele trei țări pentru a crea o contrapondere la prezența militară tot mai mare a Chinei în regiunea Indo-Pacific.
Un pumnal înfipt în spate
Anul trecut, SUA, Marea Britanie și Australia au convenit asupra unui parteneriat în cadrul căruia Australia ar putea construi submarine cu propulsie nucleară folosind tehnologia furnizată de aliații din AUKUS. Din cauza acestui acord, Australia a reziliat un contract record (aproximativ 66 de miliarde de dolari) pentru construirea a 12 submarine convenționale cu Naval Group din Franța, semnat în 2016. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a comparat decizia Australiei cu un "un pumnal înfipt în spate".
În luna octombrie a anului trecut, tot Financial Times a scris că Beijingul a testat un avion hipersonic capabil să transporte arme nucleare. Testul a luat prin surprindere serviciile secrete americane, demonstrând "progresul uimitor" pe care l-a făcut China în dezvoltarea unei astfel de arme, susține ziarul.
Situația devine tot mai complexă
La acel moment, Biden a declarat că este îngrijorat de testul chinezesc, iar Casa Albă a precizat că problema va fi discută cu Beijing prin canale diplomatice.
Alianța de apărare AUKUS a fost anunțată la 15 septembrie 2021. Comentând această decizie, Morrison a subliniat că situația din regiunea Indo-Pacific devine tot mai complexă, iar alianța intenționează să facă față riscurilor asociate. În același timp, Johnson a precizat că alianța nu a fost creată pentru a se confrunta cu o anumită țară.
Citește și Coreea de Nord a lansat racheta Hwasong-1. Cât de îngrijorați să fim
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.