Potrivit publicației The Sun, analiștii de peste Ocean estimează că o a treia conflagrație mondială ar putea debuta, aparent inofensiv, cu o serie de confruntări militare pentru insula Taiwan (la care pretinde China), pentru Kashmir (regiune disputată între India și China), Strâmtoarea Hormuz (situată în apele Iranului și Emiratele Arabe Unite) sau cu bombardarea reciprocă a RPDC și a Statelor Unite de către rachete nucleare.
În același timp, un al treilea război mondial ar putea începe cu un conflict între Turcia și Siria, dar și cu un război nuclear între Iran și Israel. Totuși, scenariul cel mai probabil este, în opinia analiștilor, un conflict militar între Statele Unite și China tocmai din cauza Taiwanului, careva degenera într-un război global.
Ce părere au experții chinezi despre aceste scenarii este greu de spus, dar merită amintită, în acest context, o declarație a președintelui acestei țări, Xi Jinping, care, la o mare adunare politică, a cerut forțelor sale militare să se pregătească pentru o mare confruntare.
De menționat este și punctul de vedere exprimat de fostul adjunct al Secretarului de stat al Apărării SUA, Dov Zakheim, potrivit căruia Statele Unite nu pot câștiga singure un conflict militar împotriva Rusiei și Chinei. El a atras atenția că administrația Joe Biden nu dorește să majoreze cheltuielile de apărare, ceea ce poate reduce finanțarea pentru unele dintre cele mai importante programe în dezvoltarea de noi arme. O astfel de situație va avea consecințe grave, deoarece, în acest caz, Pentagonul se va confrunta cu probleme pentru a descuraja în continuare Rusia și China.
Citește și Polonia știe cum va începe RĂZBOIUL. O operațiune meticuloasă
Zakheim crede că, în această situație, Statele Unite ar trebui să acorde o atenție sporită aliaților săi. Cu excepția Regatului Unit, Japoniei și Australiei, americanii nu încearcă să-i convingă pe ceilalți parteneri ai Washingtonului să se alăture luptei împotriva Rusiei și Chinei.
„Problema este că, în trecut, Washingtonul nu a acordat importanță decât contribuției aliaților la protejarea intereselor comune. A sosit momentul să-i luăm pe partenerii noștri mai în serios, să devenim mai deschiși la schimbul de progrese tehnologice și să îmbunătățim echilibrul comerțului militar ”, a declarat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.