Spiritul Revoluției Americane, readus în stradă
Protestele au coincis simbolic cu comemorarea celor 250 de ani de la începutul Războiului de Independență al SUA, marcând bătăliile de la Lexington și Concord din 1775. În Massachusetts, acolo unde a avut loc o reconstituire a momentului istoric, Thomas Bassford, un zidar pensionar de 80 de ani, a declarat că americanii trebuie să se apere de propriul guvern, notează Bloomberg.
„Este un moment periculos pentru libertate în America. Am vrut ca nepoții mei să înțeleagă că uneori trebuie să luptăm pentru libertate”, a spus el.
De la New York la San Francisco, de la Anchorage la Denver
În New York, manifestanții au mărșăluit de la Biblioteca Publică spre Trump Tower, cerând oprirea deportărilor și scandând „No fear, no hate, no ICE in our state”. La Denver, sute de oameni au fluturat steagul american cu susul în jos, în semn de alarmă, în timp ce în Portland mii au ocupat centrul orașului.
La San Francisco, sute de persoane au format cu trupurile lor mesajul „Impeach & Remove” pe o plajă de la Pacific. În Anchorage, un actor costumat în colonist a afișat o pancartă cu mesajul „No Kings”, în timp ce altcineva ținea un carton pe care scria: „Epoca feudală s-a terminat”.
Critici dure la adresa administrației Trump
Mulți protestatari au acuzat Casa Albă de violări ale drepturilor civile și ale Constituției, inclusiv prin deportări în masă, concedieri în sistemul public și închiderea unor agenții guvernamentale. Printre nemulțumiri s-au numărat și reducerea programelor de asistență socială, închideri de birouri ale Administrației pentru Securitate Socială și diminuarea protecțiilor pentru persoanele transgender.
Bob Fasick, un fost funcționar federal de 76 de ani, a declarat la protestul din fața Casei Albe: „Nu pot să stau deoparte știind că lăsăm o lume inacceptabilă copiilor și vecinilor noștri”.
„Fascism”, „poliție politică” și „executiv prea puternic”
George Bryant, din Boston, a venit la protest cu o pancartă pe care scria: „Regimul fascist al lui Trump trebuie să plece acum”. El a denunțat abuzurile asupra justiției și atacurile împotriva echilibrului puterilor în stat. La Columbia, Carolina de Sud, mai mulți manifestanți au afișat sloganuri ironice precum „Luptă cu furie, Harvard, luptă!” – o aluzie la conflictul președintelui cu universitățile de elită.
Melinda Charles, din Connecticut, și-a exprimat îngrijorarea față de abuzurile executive și ignorarea deciziilor instanțelor: „Suntem o democrație cu trei puteri egale. Ce vedem azi este incredibil și periculos”.
Proteste și împotriva lui Elon Musk
Pe lângă manifestațiile împotriva guvernului, unele proteste au fost organizate și în fața unor showroom-uri Tesla, vizându-l pe Elon Musk – consilier apropiat al președintelui – pentru implicarea sa în strategia de reducere a administrației federale. În alte locuri, au avut loc evenimente comunitare: colecte de alimente, dezbateri civice sau activități de voluntariat.
Mișcarea vine la doar două săptămâni după un val similar de proteste la nivel național și pare să capete amploare, pe fondul amplificării temerilor legate de direcția democratică a țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.