Pe când lucra la start-upul Bodle, Nathan Youngblood, specializat în dezvoltarea de ecrane cu tehnologia schimbării culorilor, s-a gândit că, din moment ce este posibilă modificarea culorii cu ajutorul unui strat subțire aplicat pe sticlă, de ce nu ar fi posibilă inclusiv schimbarea a două stări diferite de reflectare a luminii infraroșii.
Lumina infraroșie nu este vizibilă pentru ochiul uman, dar se simte ca o căldură. Dar, dacă s-ar putea influența cât lumină infraroșie reflectă sau absoarbe sticla, s-ar putea regla temperatura dintr-o încăpere, explică Fast Company.
Potrivit lui Youngblood, obiectivul firmei este de a face ferestrele inteligente plăcute din punct de vedere estetic și astfel încât oamenii să nu observe cum funcționează. "Controlul proprietăților termice ale sticlei, pe lângă proprietățile sale optice, este un domeniu care nu a fost cu adevărat explorat", spune cercetătorul.
Citește și Ultima INVENȚIE a chinezilor, te ÎNFIOARĂ! Omul, JUDECAT de robot
Citește și Chinezii au inventat ceva care omoară coronavirusul. Se fabrică deja
Oamenii de știință au creat un material cu un strat optic suplimentar în interiorul sticlei, capabil să reflecte reflecta lumina infraroșie sau să o absoarbă, încălzind camera și menținând neschimbată cantitatea de lumină vizibilă.
Provocarea constă în faptul că o persoană poate ajusta astfel de ferestre prin comutarea stratului de acoperire de la modul de absorbție la modul de reflexie, în funcție de anotimp. Oamenii de știință estimează că utilizarea ferestrelor inteligente Bodle va economisi între 20% și 34% din consumul de energie pe an, în comparație cu ferestrele obișnuite cu geamuri duble.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.