Autorii studiului precizează că marea majoritate a persoanelor care au avut COVID-19 scapă de virus după recuperare, dar unele, precum persoanele cu boli autoimune sau care primesc medicamente imunosupresoare, pot deveni purtători cronici ai infecției. Sistemul lor imunitar este incapabil să distrugă virusul, dar continuă să îl atace, iar virusul încearcă să se reorganizeze în așa fel încât să evite acest atac.
Drept urmare, după ceva timp, în corpul persoanelor cu imunitate slăbită apar noi mutații rezistente la efectele medicamentelor antivirale și anticorpilor, au subliniat oamenii de știință.
Experții au analizat în detaliu cazul evoluției virusului SARS-CoV-2 la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, înregistrat în decembrie anul trecut la Brigham and Women Hospital din Boston.
Pacientul a primit tratament imunosupresor pentru o tulburare autoimună și a dezvoltat o infecție cronică. Analiza genomică a virusului de la un astfel de pacient a arătat prezența unui grup de opt mutații în proteina spike utilizată de virus pentru a intra în celulele umane.
Citește și Câte variante de COVID-19 sunt în total și cât de periculoase sunt
Potrivit oamenilor de știință, unele dintre modificările identificate la acel moment nu au fost identificate în variantele virale dominante care circulă la nivelul populației, ci au fost deja în bazele de date ale secvențelor virale disponibile publicului. Mai târziu, s-au găsit modificări similare în variantele noi, extrem de agresive ale SARS-CoV-2 din Africa de Sud și Marea Britanie.
Potrivit studiului, un astfel de virus mutant este invulnerabil atât la anticorpii naturali care se găsesc în plasma celor care s-au recuperat, cât și la anticorpii monoclonali creați artificial care sunt utilizați în prezent pentru tratarea coronavirusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.