De câțiva ani, punctul de pensie este plafonat la 145 de lei. Ultima măsură de acest gen, adoptată prin OUG nr. 96/2018, expiră la sfârșit de an. Ceea ce înseamnă că punctul de amendă, calculat, potrivit Codului rutier, ca 10% din salariul minim brut, ar putea ajunge la 208 de lei - asta luând în considerare valoarea actuală a salariului minim și nicio mărire a acestuia până la anul.
Pentru plafonarea punctului-amendă e nevoie ca Executivul să adopte o hotărâre de Guvern în acest sens. În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori (calculele sunt făcute în baza punctului-amendă de 145 de lei):
- clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei). Dacă punctul-amendă ar ajunge la 208 lei, cea mai mică amendă ar fi de 416 lei, față de 290 de lei, cât e acum.
Citește și Amenzi rutiere. Un proiect de lege care schimbă multe
Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru companii. Cine plătește amenda în cel mult 15 zile de la sancționare beneficiază de înjumătățirea sancțiunii (jumătate din minimul legal al amenzii).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.