Publicitate
Amenzile pentru arderile ilegale de deşeuri vor fi mult mai mari, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi pe articole de deputaţi, votul final urmând a fi dat mâine. Documentul prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalaţiilor de ardere a deşeurilor fără autorizaţiile de mediu necesare.
Proiectul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 şi 500.000 lei, faţă de 100.000 lei, cât este sancţiunea maximă în prezent, pentru faptele care încalcă legislaţia în vigoare, în principal arderile de deşeuri. Actul normativ prevede, totodată, că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, aşa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenţionale.
Operarea, după aducerea de modificări substanţiale, oricărei instalaţii de ardere sau incinerare a deşeurilor fără a deţine autorizaţie de mediu, care a pus în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Actul normativ mai prevede că, în cazul sancţiunilor, plângerile contra măsurilor luate de autorităţi nu vor mai suspenda executarea acestora. Nu în ultimul rând, amenzile vor putea fi date doar de către comisarii sau împuterniciţii Gărzii de Mediu.
Garda de Mediu: Deșeuri arse în Capitală. Atenționare pentru cetățeni
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a declarat că noaptea trecută au fost efectuate controale în zonele unde se suspectau arderi ilegale de deșeuri. Berceanu recomandă bucureștenilor să nu aerisească apartamentele în timpul dimineților care urmează unor nopți cu nivel ridicat de poluare.
Octavian Berceanu a declarat la Antena 3 că în noaptea trecută au fost organizate controale, fiind oprite toate incendierile.
''A fost destul de greu pentru că multe dintre ele (incendieri n.r.) s-au petrecut în spatele caselor, iar accesul pompierilor și al instituțiilor a fost greoi. Persoane adulte aduc cauciucuri și le incinerează'', a declarat șeful Gărzii de Mediu.
Berceanu a precizat că în diminețile care succed nopțile cu niveluri ale poluării foarte ridicate este recomandabil să nu se procedeze la aerisirea locuințelor de la primele ore, întrucât norul de fum degajat de arderile de deșeuri se disipează abia după câteva ore.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.