Procesul verbal de contravenție pe care polițistul în completează este reglementat de OG 2/2001 iar anul trecut a intrat în vigoare și Legea 203/2018 care are prevederi importante în ceea ce privește amenzile contravenționale.
"Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia", stipulează ordonanța.
Citește și: Amendă rutieră. Modalități de plată în 2019
Plângerea trebuie depusă la judecătoria pe raza căreia a avut loc contravenția. În dosar, pe lângă plângere se mai depun probe care să vină în sprijinul plângerii și prin care se poate dovedi că fapta nu există cât și copie după procesul verbal încheiat de polițist.
Odată plângerea depusă se suspendată executarea amenzii (de la data înregistrării la instanța de judecată), până la data pronunțării sentinței.
În OG nr. 2/2001 scrie că lipsa uneia sau mai multor elemente precum: numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, a codul numeric personal, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Cu ale cuvinte, dacă de pildă, polițistul își scrie doar numele nu și prenumele, șoferul poate scăpa contesând procesul verbal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.