„În cazul societăților care au înregistrat activ net sub limita prevăzută de lege, este obligatorie majorarea capitalului social prin conversia în acțiuni/părți sociale a datoriilor față de acționari/asociați, rezultate din împrumuturi sau alte finanțări acordate de aceștia, cu respectarea prevederilor art. 216”, scrie Guvernul în respectivul proiect.
Citește și Zeci de mii de firme şi PFA-uri vor fi închise. Vezi motivele
Firmele care nu se vor supune noilor reguli, vor fi sancționate de Fisc, cu amezi cuprinse între 5 și 10% din suma datoriilor care nu au fost convertite în acțiuni, conform ultimelor cerințe. Oricum, Ordonanța stabilește că amenda nu va putea fi mai mică de 5.000 de lei, achitarea ei revenind administratorului sau reprezentantului legal al societății, or altei persoane care se face vinovată de nerealizarea procedurilor legale.
Firme dizolvate de fisc
În plus, potrivit aceluiași document, Fiscul va iniția procedurile de dizolvare pentru toate firmele la care, timp de doi ani consecutiv, activul net nu atinge valoarea minimă legală (activul net s-a diminuat la mai mult de jumătate din capitalul social). Ideea nu este nouă, ANAF având acest drept și până acum. Nouă este reglementarea mai clară a cadrului prin care Ministerul de Finanțe și ANAF vor proceda la dizolvarea companiile aflate în această situație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.