Gigantul tehnologic multinațional Amazon intenționează să concedieze aproximativ 10.000 de persoane din sectoarele corporativ și tehnologic începând chiar de săptămâna aceasta, a anunțat New York Times.
Atunci când va fi executată, aceasta ar fi cea mai mare reducere de locuri de muncă din istoria companiei.
Concedierea a aproximativ 10.000 de persoane ar însemna, de fapt, concedierea a aproximativ trei procente din angajații corporativi ai Amazon și mai puțin de un procent din forța sa de muncă globală de peste 1,5 milioane de angajați, formată în principal din muncitori cu ora.
Această reducere planificată a personalului vine în timpul sezonului de sărbători, o perioadă în care compania a apreciat stabilitatea în ultimii ani. Acest lucru arată modul în care economia globală înrăutățită a împins Amazon să taie din afaceri.
Prin această măsură, Amazon va deveni cel mai recent gigant din domeniul tehnologiei care va concedia muncitori.
În mod ironic, cu doar câteva luni în urmă, gigantul comerțului electronic a mai mult decât dublat plafonul compensațiilor în numerar pentru lucrătorii săi din domeniul tehnologiei, în încercarea de a-și păstra angajații pe o piață a muncii competitivă.
Schimbarea modelelor de afaceri și iminenta recesiune din economia globală au provocat concedieri în companiile de tehnologie.
În perioada aprilie-septembrie, compania și-a redus numărul de angajați cu aproape 80.000 de persoane, reducând în primul rând personalul pe oră prin disponibilizări mari.
Recent, Amazon a închis Amazon Care, care oferea servicii de asistență medicală primară și de urgență. De asemenea, a închis Scout, robotul de livrare la domiciliu de mărimea unui răcitor și Fabric.com
În septembrie, Amazon a înghețat angajările în mai multe echipe mai mici. iar în luna octombrie a acestui an, compania a încetat să mai ocupe peste 10.000 de posturi vacante în activitatea sa principală de retail. Iar în urmă cu două săptămâni, a oprit angajările în întreaga corporație pentru următoarele câteva luni.
FT: Cum poate China să formeze o nouă ordine energetică mondială
În cazul în care autoritățile de la Beijing se decid să folosească moneda națională, yanul, pentru decontarea tranzacțiilor sale de țiței cu țările din Golful Persic, acest lucru poate antrena formarea unei noi ordini energetice mondiale, a estimat cotidianul economic Financial Times, citând opiniile mai multor experți.
Nașterea yuanului petrolier
Zoltan Pozhar, analist la banca elvețiană Credit Suisse, amintește că Beijingul cumpără, de ceva timp, tot mai mult petrol și gaze naturale lichefiate din Iran, Venezuela, Rusia și din mai multe țări africane folosind moneda națională, iar întâlnirea din decembrie a președintelui chinez Xi Jinping cu liderii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) a fost cea care a marcat "nașterea yuanului petrolier". În cadrul acelei întrevederi, liderul chinez a declarat că Beijingul este pregătit să promoveze înțelegeri comerciale în renminbi cu țările CCG în domeniul petrolului și gazelor naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.