La London Metal Exchange (LME), aluminiul cu livrare la trei luni a crescut cu 0,4%, până la 2.739 dolari, după ce a atins cel mai ridicat nivel din 9 iunie 2022, de 2.778 dolari.
„Investitorii au vândut cupru și au cumpărat aluminiu în această săptămână”, a declarat Alastair Munro, strateg senior la Marex metals. „Aluminiul este cel mai eficient și recuperează rapid terenul pierdut”, a adăugat el.
Aluminiul LME a câștigat cu 15% în acest an, în comparație cu o creștere de 22% în cazul cuprului, tranzacționat astăzi cu la 10.426 dolari/tona.
„La cupru, o mare problemă o reprezintă sursele de aprovizionare, vezi sectorul minier care nu dă randamentul necesar. La aluminiu, acest factor nu se resimte atât de acut deocamdată, motiv pentru care investitorii se grăbesc să nu piardă momentul”, a adăugat Munro.
Lipsa de alumină, un produs intermediar între bauxită și aluminiu, a apărut recent din cauza scăderii producției chineze și a perturbărilor exporturilor australiene de la mina Rio Tinto. Un producător global de aluminiu a oferit cumpărătorilor japonezi o primă de 175 dolari/tona metrică pentru perioada iulie-septembrie, în creștere cu 18-21% trimestrial.
Japonia este un cumpărător major al acestui metal, utilizat pe scară largă în transport, construcții și ambalare. Primele pe care este de acord să le plătească în fiecare trimestru în raport cu prețul LME constituie reperul pentru Asia și sunt un indicator al cererii fizice.
În alte metale, nichelul LME a crescut cu 0,1% la 20.490 USD pe tonă, zincul a crescut cu 0,5% la 3.114,50 USD, staniul a crescut cu 0,2% la 34.005 USD și plumbul a scăzut cu 1,2%, la 2.314,50 USD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.