Ordonanța de Urgență nr. 126, din 2021, stabilește că, ”începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”.
Problema este că deocamdată Institutul Național de Statistică (INS) nu a publicat nivelul inflației din 2023 și, prin urmare, nu se știe procentul de creștere a acestui ajutor.
Este bine de precizat că, dacă după indexarea alocației de stat pentru copii rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului, potrivit legii. În situația în care în urma indexării rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată.
Anul trecut, după ce s-a aplicat indexarea aferentă în luna februarie, alocațiile acordate copiilor au avut următoarele valori:
- 683 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
- 277 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
- 683 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.