Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ trebuie să primească votul favorabil al Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit propunerii legislative amintite, document ce vizează modificarea Legii nr. 61/1993, “alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului special gimnazial, liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.”
Această prevedere, care nu se regăsește în legislația în vigoare, are drept scop, potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, sincronizarea între dreptul la alocație și obligația de a merge la școală pentru cei care urmează o formă de învățământ special, precizează Avocatnet.
Prin urmare, acordarea unei alocații în acest sens va contribui la motivarea acestor tineri de a rămâne în școală cel puțin până la finalizarea ciclului liceal, care, în practică, nu are întotdeauna loc la împlinirea vârstei majoratului (18 ani).
Citește și Cine-ți plătește alocația copiilor dacă te muți în altă țară
Astfel, conform proiectului, dacă acesta va intra în vigoare, din ianuarie 2022, tinerii care urmează cursurile învățământului special vor beneficia de o alocație de 486 de lei pe lună, până la absolvirea respectivelor forme de învățământ.
Ceea ce înseamnă că aceștia vor beneficia de o alocație similară celei oferită de stat copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și celei acordate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.