Doar în ianuarie 2022, prețurile mondiale la alimente au crescut cu peste 1% față de decembrie, majorarea fiind generată de explozia prețurilor la uleiurile vegetale, dar și la produsele lactate.
România nu face excepție de la tendința globală. Potrivit datelor INS, prețurile au crescut în ultimul an cu peste 8%, cele mai mari creșteri la alimente fiind înregistrate la ulei +27,17%, cartofi 24,89% sau zahăr 11%. Nici prețurile la brânză nu au rămas pe loc (+7,21%), în timp ce carnea de pește s-a scumpit cu 7,16%.
”De trei ani încoace, e crunt”
”Mai iau un iaurt sau lapte bătut. Ăsta costă aproape patru lei”, spune pensionara Elena Pascu, arătând către o sticlă de jumătate de litru.
Fost merceolog la Fabrica de bere Rahova, Elena Pascu a ieșit la pensie de 30 de ani și, de atunci, își notează prețurile produselor pe care le cumpără.
Doamna Pascu spune că prețurile au crescut extrem de mult în ultimii ani, cele mai mari creșterii simțindu-se la produsele lactate, la ouă și la carne. ”De trei ani încoace, e crunt. Sunt oameni care nu mănâncă carne deloc sau foarte puțin”, remarcă aceasta, la Digi24.
”Înainte plecam cu 30 de lei și veneam cu sacoșa plină, acum plec cu 50 de lei și vin cu sacoșa goală, spune Elena Pascu. Și ca ea sunt foarte mulți alți pensionari.
Însemnările pensionarei arată că în ultimii 10 ani prețul la ouă a crescut de peste trei ori, în timp ce kilogramul de roșii fiind de peste trei ori mai scump.
Care sunt concluziile raportului FAO
Se observă că creșterea prețurilor la alimente a contribuit la o creștere mai accentuată a inflației, pe măsură ce economia își revine din criza sanitară, iar cheltuielile mari sunt o amenințare crescândă pentru oamenii săraci din țările ale căror economii depind de importuri.
Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește evoluția prețului pentru produsele alimentare esențiale, a fost de 135,7 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.
Prețurile la uleiul vegetal au crescut în ianuarie cu 4,2% față de decembrie, până la un maxim istoric. În primul rând, creșterea se datorează crizei de forță de muncă, condițiilor meteo, dar și creșterii prețului petrolului, notează ESM.
Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 2,4%, a cincea creștere lunară consecutivă, cu cea mai mare creștere a prețurilor pentru laptele praf degresat și unt.
Indicele prețului cerealelor în ianuarie a fost cu 0,1% mai mare decât în decembrie și cu 12,5% mai mare decât în ianuarie 2021.
Prețurile la produsele din carne au crescut și ele, în special la carnea de vită. Zahărul a scăzut cu 3,1% față de decembrie din cauza previziunilor îmbunătățite din cele mai mari țări exportatoare și a prețurilor mai mici la etanol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.