Șeful UNSAR a atras atenția că în prezent, doar 23% dintre locuințele din România sunt asigurate obligatoriu și doar 17% sunt acoperite de polițe facultative.
Comparativ cu alte țări europene, România rămâne în urmă
„În Ungaria, procentul locuințelor asigurate se situează între 70 și 80%, iar în Polonia depășește 60%. Aceasta nu este doar o problemă individuală, ci una de securitate națională. Trebuie să discutăm la acest nivel”, a declarat Ciuncan. Acesta a subliniat necesitatea implicării atât a Legislativului, cât și a Executivului și a autorităților de supraveghere pentru a crește gradul de asigurare în România.
Eforturile depuse până acum nu sunt suficiente
Ciuncan a recunoscut că, deși au fost depuse eforturi considerabile de către PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), companiile membre UNSAR și autorități, gradul de cuprindere în asigurare nu a înregistrat o îmbunătățire semnificativă. El a avertizat că, dacă nu se iau măsuri concrete, România ar putea rămâne vulnerabilă în fața dezastrelor naturale.
„Despăgubirile plătite anul trecut pentru asigurările de locuințe, atât obligatorii, cât și facultative, au crescut cu 63%. Asta ne arată clar unde ne aflăm și că există o nevoie reală pentru aceste produse. Schimbările climatice și alte riscuri impun găsirea unor soluții pentru a deveni mai puțin vulnerabili”, a explicat directorul UNSAR.
Un mesaj clar: colaborarea este cheia
În încheiere, Alexandru Ciuncan a transmis un mesaj ferm: „Numai împreună putem rezolva aceste probleme la nivel național. Este ușor să discutăm despre statistici în conferințe, dar când vedem efectele devastatoare asupra oamenilor afectați, lucrurile devin mult mai clare”.
Acesta a subliniat că este momentul să se treacă de la discuții la acțiuni concrete pentru a crește gradul de protecție al locuințelor din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.