Kamalei Harris a cheltuit, în campania electorală, aproape de trei ori mai mulți bani decât rivalul ei, Donald Trump, în august, folosindu-se de avantajul financiar al democraților înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, conform dezvăluirilor financiare depuse vineri.
Cele două campanii intră în ultima etapă a unei competiții prezidențiale extrem de strânse. Harris, vicepreședinta SUA, care și-a lansat campania în iulie după ce președintele Joe Biden și-a încheiat candidatura pentru realegere și a susținut-o pe ea, a declarat Comisiei Electorale Federale cheltuieli de 174 de milioane de dolari luna trecută. În ceea ce priveşte campania președintelui republican Trump au fost raportate cheltuieli de 61 de milioane de dolari.
Deși avantajul financiar al lui Harris o va ajuta să inunde canalele de televiziune cu reclame până la alegeri, acesta ar putea să nu-i aducă victoria. Cei doi candidați sunt aproape la egalitate în multe sondaje, inclusiv în statele-cheie care ar putea determina câștigătorul. În alegerile prezidențiale din 2016, Trump a învins-o pe Hillary Clinton, în ciuda faptului că a strâns mai puțini bani decât democrata.
În august, atât Harris, cât și Trump au declarat că majoritatea cheltuielilor lor au fost pentru reclame, cu sume mai mici alocate mitingurilor, călătoriilor și salariilor personalului de campanie. Campania lui Harris a raportat, de asemenea, o donație de 75.000 de dolari către Detroit Unity Fund, o organizație non-profit care lucrează pentru a crește participarea alegătorilor de culoare din Michigan, un stat-cheie în alegerile din acest an.
Intrarea lui Harris în cursă, la doar câteva săptămâni după ce Biden a avut o prestație slabă într-o dezbatere cu Trump, a alimentat o creștere a donațiilor pentru campania ei, care a încheiat luna august cu 235 de milioane de dolari, puțin peste cât avea la începutul lunii.
Campania Trump a diminuat din soldul său, încheind august cu 135 de milioane de dolari, cu aproximativ 17 milioane de dolari mai puțin decât la începutul lunii.
Harris și Trump au anunțat anterior totalurile de strângere de fonduri pentru lună, care includeau conturile partidelor lor politice. Pentru rapoartele oficiale de campanie către Comisia Electorală Federală, Harris a raportat că a strâns 190 de milioane de dolari în august, iar Trump a raportat venituri de 45 de milioane de dolari.
Din aceeaşi categorie: Zelenski speră că SUA îi vor sprijini ''planul pentru victorie'' în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că planul său de pace, aşa-numit ''plan pentru victorie'', depinde de decizii rapide ale aliaţilor Ucrainei, anul acesta, transmit Reuters şi AFP.
Cu ocazia vizitei de vineri la Kiev a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Zelenski a subliniat importanţa pentru plan a susţinerii din partea preşedintelui american Joe Biden, cu care urmează să discute direct săptămâna viitoare, când va merge în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.
"Cele mai multe decizii din plan depind tocmai de el" (de Biden - n. red.). Şi de alţi aliaţi, dar sunt unele puncte care depind de bunăvoinţa şi sprijinul Statelor Unite", a spus liderul de la Kiev, care a dat până acum puţine indicii despre conţinutul proiectului, afirmând doar că obiectivul este crearea unor condiţii de pace acceptabile pentru Ucraina, după doi ani şi jumătate de război cu Rusia.
"Întregul plan se bazează pe decizii rapide ale partenerilor noştri (...) care ar trebui luate din octombrie până în decembrie, şi pe absenţa amânărilor acestor procese", a insistat el.
Zelenski va fi primit de Biden joia viitoare la Casa Albă şi va avea o întrevedere separată cu vicepreşedinta SUA, Kamala Harris.
El intenţionează să se întâlnească şi cu fostul preşedinte Donald Trump, care candidează din nou din partea Partidului Republican. Preşedintele ucrainean a susţinut că doreşte să înţeleagă şi viziunea acestuia despre războiul din Ucraina.
AFP apreciază că revenirea lui Trump la putere ar putea submina sprijinul militar din partea Washingtonului, vital pentru Kiev. Unii colaboratori ai lui au lăsat să se înţeleagă că, dacă ajunge din nou preşedinte, Trump va folosi ajutorul american ca o pârghie pentru a obliga Ucraina să facă concesii teritoriale.
Trump a declarat de mai multe ori că ar putea pune capăt rapid războiului, însă nu a explicat cum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.