Despre Albania a început să se vorbească mult în ultima vreme din perspectiva destinației pentru vacanțele de vară ceea ce a dus la cea mai rapidă creștere din Europa. Țara cu o populație de 2,9 milioane de locuitori se așteaptă la mai mult de 10 milioane de vizitatori în acest an, față de un record de 6,4 milioane în 2019.
Numărul turiștilor sosiți cu avionul în Albania au crescut de peste două ori numai în luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ACI EUROPE. Transportatorii low-cost Ryanair și Wizz Air se numără printre cei care au lansat recent noi rute către această țară.
Cei mai mulți turiști sunt atrași de plajele de pe riviera albaneză, lungă de 450 de kilometri, care au prețuri competitive. Agenția federală de statistică a Germaniei a constatat recent că Albania este cea mai ieftină destinație de vacanță din Europa, cu prețuri la restaurante și hoteluri cu 56% mai mici decât cele din Germania, relatează Financial Times.
Turiștii din alte puncte fierbinți de călătorie care fug de creșterea prețurilor interne și de vremea extremă se numără printre cei care aleg țara balcanică. Se estimează că 300.000 de italieni au vizitat Albania în acest an, în creștere cu 57% față de întregul an 2022. Numărul de turiști din Croația a crescut și el cu 41% până în iulie.
În afară de piețele europene majore, cum ar fi Marea Britanie, Germania și Franța, Albania stârnește, de asemenea, interesul călătorilor din SUA și Orientul Mijlociu. Această diversificare face din Albania "un studiu de caz inspirat pentru oricine este interesat de dezvoltarea destinației", a scris consultantul în turism Olivier Ponti pe LinkedIn.
Eforturile Albaniei de a se rebrandui ca o destinație pentru călătorii alternative dincolo de coastă reprezintă o altă strategie de urmărit. Râul Vjosa, cu o lungime de 273 km, adesea descris ca fiind "ultimul râu sălbatic din Europa", a fost declarat primul parc național fluvial sălbatic din Europa în cadrul unei inițiative comune cu IUCN.
Oficialii din domeniul turismului doresc să diferențieze țara de concurenți prin promovarea agroturismului și ecoturismului durabil. "Plajele nu sunt unice. Ceea ce este unic [la țară] este virgin, neatins, nedescoperit", a declarat ministrul albanez al turismului și mediului, Kumbaro Mirela, pentru The Guardian. Ziarul atribuie popularitatea țării la reputația sa de destinație "atât la modă, cât și exotică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.