Publicitate
Ministerul albanez al Turismului și Mediului a semnat un acord cu organizația de mediu Patagonia, cu sediul în California, în vederea elaborării unui "plan integrat și durabil" pentru noul parc.
"Aceasta este o oportunitate de a proteja unul dintre râurile Europei, cu adevărat unul dintre râurile bijuterie ale coroanei Europei", a declarat Ryan Gellert de la Patagonia pentru agenția de știri Associated Press.
Patagonia, alături de alte grupuri de mediu, EcoAlbania, Riverwatch și EuroNatur, va ajuta la organizarea și finanțarea unui grup de experți internaționali și locali care vor elabora cadrul pentru parc și, de asemenea, vor crea "o conștientizare în întreaga lume a acestei frumuseți naturale".
Râul Vjosa se întinde pe 270 de kilometri de la versanții acoperiți de păduri din munții Pindus din Grecia până la coasta adriatică a Albaniei.
Oamenii de știință spun că ecosistemul Vjosa este habitatul pentru 1.100 de specii, dintre care 13 sunt în mare pericol de dispariție. De asemenea, are o valoare ecologică, culturală și economică pentru cei 60.000 de albanezi care trăiesc de-a lungul țărmurilor sale.
"O metaforă perfectă pentru natura din Albania, cu pietrele albe... stropite cu răsaduri de flori sălbatice", a declarat Mirela Kumbaro, ministrul albanez al mediului și turismului, care a îndemnat, de asemenea, vizitatorii să vină să-i vadă "apele de culoarea turcoazului vara și apele albe și torenții cu zăpadă iarna".
Vacanțe, la preț de chilipir! Greu de imaginat, dar adevărat
Declararea sa ca parc național va îmbogăți "generațiile care vor moșteni Vjosa într-un mod care este un nou drum nebătătorit în Europa", a declarat premierul albanez Edi Rama.
Oficialul a mai declarat că guvernul și-a anulat planurile de construcție a opt centrale hidroelectrice pe Vjosa și afluenții săi, care urmau să producă energie electrică pentru mica țară din Balcanii de Vest. Ecologiștii spun că barajele ar fi provocat daune grave râului.
Oficialii nu au precizat imediat ce se va întâmpla cu hidrocentrala care este pe jumătate construită la Kalivac, pe râul Vjosa.
"Acordul este un pas serios spre demararea unui proiect comun al mai multor factori, nu doar al guvernului, pentru construirea parcului național", a declarat Olsi Nika de la EcoAlbania, unul dintre grupurile care s-au opus barajelor.
Atât Nika, cât și Gellert au declarat că ar putea dura ani de zile până când cursul acestui râu va deveni oficial parcu național. În prezent, este o zonă protejată, scrie Bloomberg. Nici guvernul, nici grupurile de mediu nu au putut spune exact cât de mare va fi noul parc - presupunând că aceasta este o întrebare pentru grupul de experți - dar Rama a spus că va fi cel mai mare din Albania. Valea râului Valbona are acum această distincție și se întinde pe o suprafață de 8.000 de hectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.