Posesorii de automobile preferă să aibă montate pe mașini sisteme de alarmă pentru a-și proteja proprietatea de hoți, însă dacă mașina emite sunetele de alarmă un timp mai îndelungat de un minut, proprietarul riscă o amendă de 3.000 de lei.
Caracteristicile unei alarme care este montată pe o mașină, trebuie să se încadreze în paramerii stabiliși de lege.
Sunetul nu trebuie să fie emis un timp mai lung de un minut iar intnensitatea nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.
Citește și Consiliul Concurenței a cvadruplat cuantumul amenzilor în 2018
Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.
Codul rutier prevede faptul că o alarmă nu are voie să fie prea sensibilă astfel încât să se declanșeze la trecerea unui alt autovehicul: “Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în document, scre avocatnet.ro
Cei care încalcă prevederile legale pot fi amendați cu 20 de puncte de amendă și ar putea să plătească amendă între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.