Sprijinul este menit să compenseze oarecum pierderile suferite de agricultorii din Uniunea Europeană din pricina exporturilor ieftine din Ucraina.
Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru agricultorii europeni afectaţi de exportul ieftin din Ucraina întârzie să fie aprobat, la Bruxelles, de către Comisia Europeană.
Întârzierea poate complica lucrurile, în condiţiile în care termenul pentru notificări expiră săptămâna viitoare. O întârziere prea mare poate duce la falimentul unor fermieri, relatează RRA.
Printre beneficiarii ajutorului se numără şi agricultorii români, cei care ar urma să primească circa 30 de milioane de euro. Celelalte ţări beneficiare sunt Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
Reprezentanţii Comisiei Europene spuneau miercuri că sunt încă probleme cu două din cele cinci state care sunt vizate de pachetul de sprijin, situaţie care ar bloca pentru moment avizul final. Însă surse din Consiliu contrazic declaraţiile Comisiei şi afirmă că Ungaria, spre exemplu, cea care a blocat decizia, s-a conformat de acum două săptămâni, iar fermierii polonezi nu mai au proteste la graniţă.
Ceea ce se ştie este faptul că executivul european lucrează acum şi la un al treilea pachet, de 330 de milioane de euro, dedicat restului de 22 de state europene, dar pentru cu totul alte probleme din agricultură, ca de pildă seceta.
Este posibil ca în acest moment negocierile dintre state să implice un vot comun pentru ambele pachete, pentru ca toată lumea să fie sigură că primeşte ceva. Problema este că termenul pentru notificările privind cheltuirea acestor bani este 30 iunie, adică peste o săptămână. O depăşire a acestui termen implică alte întârzieri la plată, ceea ce pentru un agricultor român poate însemna falimentul în cazuri extreme.
Te-ar putea interesa și:
Bani pentru tinerii fermieri. Sprijinul în valoare de 70.000 de euro/proiect este 100% nerambursabil
AFIR a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri.
În vederea pregătirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanţată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027).
În această etapă este pus în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru intervenţiile DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, care poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Comunicare >> Dezbatere publică. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.