Când găurile negre cu masă stelară mică (de aproximativ 10 ori masa Soarelui) absorb materie, este lansat un fulger de lumină. În același timp, ele parcurg mai multe etape: gaura neagră părăsește starea de repaus și în jurul ei se formează un disc de acumulare.
Pe măsura reducerii volumului de substanță, se formează o coroană roșie. Întregul ciclu poate dura de la câteva săptămâni la luni. S-a presupus că pentru găurile negre supermasive acest fenomen se desfășoară foarte încet, până la milenii.
În septembrie 2018, All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASASSN) a înregistrat o erupție care a fost rezultatul distrugerii unei găuri negre supermasive pe care au numit-o TDE AT2018fyk. Echipa a colectat date pe parcursul a doi ani folosind telescoapele spațiale cu raze X XMM-Newton și Observatorul de raze X Chandra, precum și NICER, instrument de monitorizare a razelor X la bordul ISS.
Citește și Punctele albe din această fotografie nu sunt stele, sunt găuri negre
Potrivit estimărilor oamenilor de știință, gaura neagră a distrus o stea de dimensiunea Soarelui. În acest proces, în jurul ei a apărut un disc de acumulare de proporții greu de imaginat, de aproximativ 12 miliarde de kilometri lățime și care a aruncat în spații emisii de gaze, a căror temperatură a atins circa 40.000 Kelvin. Pe măsură ce discul a slăbit în intensitate, s-a format coroane de raze X de mare energie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.