Legea 76/2002 prevede următoarele condiții pe care trebuie să le îndeplinească șomerii pentru a putea primi indemnizația de șomaj:
au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
nu realizează venituri sau realizează, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință;
nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii;
sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Legea mai prevede că beneficiarii indemnizației de șomaj nu trebuie să realizeze venituri mai mari de 500 de lei.
Rata şomajului în Uniunea Europeană a scăzut! Află datele publicate de Eurostat
Un caz aparte îl reprezintă absolvenții de liceu sau facutate care nu își găsesc locuri de muncă. Aceștia, pentru a putea solicita indemnizația de șomaj, trebuie să aibă peste 16 ani și trebuie să depună, în termenul de 60 de zile, de la tata absolvirii, trei documente:
actul de identitate, în original și copie;
actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie;
adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.
Ajutorul de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Dacă la data solicitării urmează o altă formă de învățământ, aceștia nu pot să primească indemnizația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.