Persoanele fizice care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pe parcursul sezonului rece pot depune respectivele solicitări și după această dată.
Conform Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire folosit, trebuie depusă o cerere, însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.
Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială se află locuința, de regulă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se face prin dispoziție a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului și se comunică titularilor până la data de 15 noiembrie.
Totuși, în situația în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face tot prin dispoziție a primarului, după cum urmează:
- începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
- începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
- începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.
Atenție însă, dacă cererea este depusă după data de 20 a unei luni, ajutorul se va acorda din următoarea lună, valoarea acestuia va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023.
Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi cerut de familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei, amintește Avocatnet.
Totodată, ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.
Categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, următoarele:
- ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
- ajutor pentru gaze naturale;
- ajutor pentru energie electrică;
- ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.
Citește și Ajutor de 1.900 de euro pentru racordarea la rețeaua de apă și canalizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.