Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care şi-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, ALRO Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei.
"Am promis în perioada situaţiei de urgenţă că voi face tot ce este posibil pentru a ajuta şi pentru a sprijini industria românească să-şi păstreze competitivitatea, atât în contextul pandemiei de coronavirus, cât şi în contextul complicat al unei pieţe globale tot mai solicitante. Iată că astăzi se văd roadele măsurilor luate de Guvernul României şi promisiunea pe care am făcut-o începe să fie îndeplinită. Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluţionate, şi plătite, dosarele următorilor mari consumatori. Ordonanţa pe care am aprobat-o în luna mai permite susţinerea a 15 ramuri din industria României", a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu.
Potrivit acestuia, este vorba despre producători care au angajaţi direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de angajaţi.
"Am reuşit să evităm riscul uriaş de relocare şi am reuşit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii 10 ani, competitivitatea în industria românească. Putem spune, fără să exagerăm, că am salvat industria românească, mai ales după ce măsurile luate în anii trecuţi au dus la mărirea preţului energiei electrice, deci au pus în pericol locurile de muncă ale acestor salariaţi", a susţinut Popescu.
Citește și Coronavirus: Prețul petrolului a SCĂZUT
Guvernul a implementat o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenţie directă, pentru consumatorii energointensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în preţul electricităţii, după modelul aplicat în alte State Membre.
Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare şi analizării de către Comisie a măsurii aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 8 mai 2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanţă cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8.05.2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.