Acest ajutor nerambursabil este destinat tinerilor fermieri, fondurile urmând să fie alocate sub formă de sumă forfetară în două tranşe.
"Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect. Fondurile se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe (75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanţare)", a precizat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
Instituţia a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanţată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027). Documentul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Comunicare >> Dezbatere publică.
""Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului aferent sprijinului pentru tinerii fermieri, publicat de AFIR, include cele mai relevante observaţii formulate de către experţii AFIR, de la nivel central dar şi de la nivel regional şi judeţean. De asemenea, Ghidul a fost analizat şi consolidat în urma dezbaterilor de la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Dorim să oferim solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, aşteptăm observaţiile publicului, urmând ca acestea să fie analizate şi, după caz, incluse în versiunea finală a Ghidului solicitantului" a declarat directorul general AFIR, George Chiriţă." a declarat directorul general AFIR, George Chiriţă.
Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 7 iunie 2023.
APIA: Aproape 341.000 de fermieri au depus cereri de plată pentru anul 2023
Un număr de 340.740 cereri, pentru o suprafaţă de 1.327.040,67 ha, au fost depuse în perioada 1 martie - 12 aprilie în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2023, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), printr-un comunicat.
Cererea de plată poate fi depusă fără penalităţi până în data de 15 mai 2023, prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), reiterează APIA.
"Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenţii/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărţile şi listele cu UAT-urile eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-ul: www.apia.org.ro", se precizează în comunicat. .... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.