"În urma analizei riscurilor legate de închiderea unităților miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, s-a constatat că acestea reprezintă un pericol actual pentru regiunea în care sunt localizate, fiind necesară implementarea tuturor măsurilor tehnico-organizatorice de siguranță în vederea diminuării şi eliminării riscurilor de autoaprindere, emanațiilor de gaz şi inundațiilor.
Pe baza analizei riscurilor se poate concluziona că cele mai importante pericole actuale în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt cele de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, în acest sens fiind necesară securizarea imediată a zonei. Astfel, este esențială, ca primă urgență, demararea în cazul exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, respectiv continuarea în cazul exploatărilor miniere Lonea și Lupeni a activităților de punere în siguranță a zăcământului prin eliminarea cantităților de substanță minerală care constituie riscuri, precum şi a lucrărilor speciale în vederea instrumentării în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere.
Aceste lucrări sunt necesare a se executa în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) şi lucrările speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere.
La nivelul României, având în vedere contextul prezentat anterior, coroborat cu prevederile OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, CE Valea Jiului, prin preluarea activelor funcționale ale CE Hunedoara și demararea unor planuri adecvate de închidere de mine, va derula următoarele activități:
• Lucrări miniere de punere în siguranță în subteran;
• Lucrări speciale de punere în siguranță;
• Lucrări necesare pentru protecția zăcământului şi a suprafeței;
• Construcţii de închidere lucrări miniere subterane;
• Lucrări necesare pentru montare/demontare, recuperarea materialelor, utilajelor, instalaţiilor, mijloacelor de transport şi a celorlalte mijloace fixe, care pot fi recuperate, inclusiv reţelele de utilităţi subterane;
Se propune aprobarea acordării unei finanțări sub formă de grant pentru pentru luna decembrie 2023 și 1 ianuarie- 30 iunie 2024, în valoare de 349.954 mii lei, către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului – S.A., desemnată potrivit art. 21 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi sub împrumutate operatorilor economici, cu modificările și completările ulterioare, ca parte din ajutorul de stat pentru închidere în siguranță a minelor de huilă.
Pentru a asigura angajarea cheltuielilor în timp util se propune ca perioada ajutorului de stat să se întindă până la 31 iulie 2024, dând timp companiei să angajeze și ultimele chletuieli, să efectueze plăți și să transmită documentele pentru decontare la Ministerul Energiei", se arată în nota de fundamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.