Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor pentru finanţarea proiectelor, care au o valoare totală de 1,3 miliarde de lei, a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei.
Primele nouă acorduri de finanţare acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor majore (807/2014) au fost semnate luni de către ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici. Ceremonia de semnare s-a desfăşurat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă.
"Beneficiile pe care cele 9 proiecte le vor aduce trebuie privite din două perspective - cea a dezvoltării regiunii în care se va realiza investiţia şi cea a creării a aproape 2.000 de noi locuri de muncă", a declarat, ministrul Finanţelor Publice.
Proiectele investesc în industria auto, industria materialelor de construcţii, industria aeronautică, sănătate şi asistenţă socială şi vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele şi impozitele suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora, precizează Ministerul Finanţelor.
Ministerul Finanţelor Publice administrează schema de ajutor de stat, instituită prin H.G. nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor cu impact semnificativ în economie prin finanţarea activelor corporale şi necorporale aferente proiectelor de investiţii.
Sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanţare a fost deschisă la 10 septembrie 2018 şi are un buget alocat de 614 milioane de lei.
Totodată, pentru a asigura creşterea accesibilităţii companiilor la finanţarea investiţiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat recent o serie de modificări. Astfel, vor fi analizate toate cererile de acord pentru finanţare depuse iar pentru toate proiectele de investiţii care vor fi eligibile vor fi asigurate sumele necesare din bugetul alocat în prezent plus sumele suplimentare la rectificarea bugetară, respectiv prin legea anuală a bugetului. Totodată, plafonul minim al proiectelor de investiţii pentru a fi eligibile a fost redus de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro.
Până în prezent au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finanţare, pentru proiecte de investiţii a căror valoare depăşeşte 4,5 de miliarde de lei, pentru care se solicită ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.