"Sprijinul destinat producţiei româneşti, de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă este parte a răspunsului guvernamental la dificultăţile înregistrate de procesatorii din industria alimentară, ca urmare a declanşării războiului din Ucraina.
Alocăm o sumă totală de 200 milioane de euro sub formă de granturi, pentru a compensa parţial creşterea costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă şi a costurilor legate de transport, depozitare şi procesare", a declarat ministrul Petre Daea.
Producătorii de pâine, ulei şi lactate pot lua granturi de până la 500.000 euro de la stat
Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiţionat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obţinerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu şi/sau orz şi/sau porumb şi/sau soia şi /sau rapiţă.
Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător. Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.
Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor de stat sunt de 985.740.000 lei şi reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200.000.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit Antena3.
Salariul minim 2023. Anunţul Guvernului după şedinţa de miercuri
"Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, astăzi, la Palatul Victoria, la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. Principalele teme abordate au vizat stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2023 și aspecte legate de legislația privind dialogul social.
Reprezentanții Guvernului au analizat, împreună cu partenerii sociali, evoluția parametrilor economici și nevoia asigurării unui cadru normativ adecvat unui nivel de trai decent.
Propunerile formulate în cadrul Consiliului au rămas în analiză și vor sta la baza deciziei privind nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru 2023, o nouă întâlnire în acest sens urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare", anunţă Biroul de Presă al Guvernului.
Jumătate dintre angajaţi spun că au primit o mărire salarială în 2022
Aproape jumătate (44%) dintre participanţii la un sondaj derulat de o platformă de recrutare spun că 2022 a fost un an plin de incertitudini şi provocări, în timp ce pentru 32,4% a fost un an de creştere, cu surprize plăcute şi mai uşor decât 2021.
A fost, totodată, un an relativ stabil din punctul de vedere al schimbărilor de joburi, în condiţiile în care rezultatele sondajului arată că 68,5% dintre respondenţi nu au făcut nicio mişcare în acest sens.
Cu toate acestea, întrebaţi ce îşi doresc cel mai mult de la 2023, răspunsul care apare cel mai des este legat de schimbarea jobului (23,4%). Lista de dorinţe continuă cu creşterea salariului, să lucreze pe termen lung de acasă, să fie promovaţi, să îşi găsească un job pentru că momentan sunt şomeri sau să îşi deschidă propriul business. Mai puţin de 10% spun că nu au niciun motiv să aibă aşteptări optimiste de la 2023, arată sondajul eJobs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.