Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă reaminteşte absolvenţilor de învăţământ din promoţia anului 2022 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a beneficia de serviciile gratuite de informare şi consiliere profesională, de mediere a muncii, precum şi de alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă.
Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Înregistrarea absolvenţilor ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR - 525,5 lei).
După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenţii s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare, pentru o perioadă de 6 luni.
Persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
Absolvenţii care, la data solicitării dreptului, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
De asemenea, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj.
Citeşte şi: Carduri 250 lei. Ministrul Boloş, informaţiile zilei pentru cei care le-au primit dar şi pentru cei care încă le aşteaptă
Până astăzi, 13 iulie, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente și mese calde, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pe care le acordăm o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru România”.
Până în prezent, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri, iar pentru săptămâna viitoare preconizăm că va fi depășit pragul de 2 milioane. Reamintim că măsura, una istorică pentru țara noastră, vine în ajutorul unui număr de aproximativ 2,5 milioane de români. Citeşte mai mult aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.