Acest sprijin financiar se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de decesul unui membru de familie al acestora. Acesta din urmă nu trebuie însă să fie asigurat sau pensionar la data morții. Oricum, legislația precizează cine este considerat membru de familie, în scopul acordării ajutorului de deces:
- soțul,
- copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate,
- părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
Posibilă mărire
Având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut a fost majorat, este posibil ca și ajutorl de deces să crească. Deocamdată se merge pe cifrele de anul trecut, respectiv 4.162 de lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarululi și de 2.081 de lei la moartea unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Actele de care este nevoie
În ceea ce privește documentele necesare, lista acestora poate fi găsită pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces,
- certificat de deces (original şi copie),
- act de identitate al solicitantului (original şi copie),;
- acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie),
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie),
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original),
- adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original).
Citește și Sprijin financiar majorat de Guvern. Ce români se încadrează pentru a primi ajutorul
De reținut că ajutorul de înmormântare trebuie solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.