Astfel, pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, Guvernul a aprobat menținerea dreptul de ajutor de încălzire și suplimentul pentru energie.
De asemenea, condițiile pentru acordarea la începutul sezonului rece, anul trecut, în privința achiziționării materialului lemnos pentru încălzire se mențin.
Totodată, noile reguli după care vor fi acordate ajutoarele de încălzire care se fac în baza legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), lege care a înlocuit-o pe cea a Venitului Minim Garantat (VMG), vor fi aplicate persoanelor care au depus cereri după data de 1 ianuarie 2024.
Actul normativ a fost aprobat de Guvern și pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere.
De asemenea, scutirea de la plata debitelor va fi, la rândul ei, aplicată, în situația în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București.
”Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încalzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecție”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.