Ajutorul de deces se va majora de anul viitor cu 694 de lei, potrivit legii prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023, document ce a fost publicat luni în Monitorul oficial.
Majorarea care se va acorda se va face în următorul fel:
- 6.789 de lei pentru asigurat ori pensionar;
- 3.395 de lei pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.
Așadar, ajutorul de deces urmează să crească de la cuantumul actual de 6.095 de lei la 6.789 de lei.
Ajutorul de deces se acordă, conform Legii 263/2010, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
Cum se obține. Acte necesare
Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.
În plus, atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut, dar valoarea acestuia va fi jumătate din cuantumul pentru cei asigurați.
Ajutorul de deces și ajutorul de înmormântare. Cine le acordă și care sunt diferențele
Care sunt diferențele între ajutorul de deces și ajutorul de înmormântare, vom explica în articolul acesta, deoarece unii fac confuzie între cele două.
Ajutorul de înmormântare
Legea 236/2021 prevede la art. 127 că ajutorul de deces este plătit din bugetul asigurărilor sociale de stat și se acordă în baza certificatului de deces.
Acest ajutor se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Beneficiarii acestui ajutor sunt în cazul decesului pensionarului soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului
Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare după depunerea cererii de către:
- casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
- instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.