Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Baia Mare, că există bani pentru plata ajutoarelor de încălzire de câte 700 de lei, fiind vorba de o finanţare europeană asigurată prin fondul de coeziune.
Potrivit premierului, suma totală este estimată la 800-900 de milioane de euro, banii urmând să fie folosiţi pentru sprijinirea populaţiei la plata energiei, încălzirii şi lemnelor pentru foc.
"Banii sunt din acei 10% din fondul de coeziune, decizie care a fost luată la nivelul Uniunii Europene pentru a se asigura protecţia cetăţenilor vulnerabili, combaterea sărăciei energetice şi asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri. Ca atare, valoarea totală, nominală, specifică acestui proiect de 10% este 2,1 miliarde de euro, din această sumă o componentă va fi alocată pentru sprjinirea populaţiei vulnerabile şi la nivelul Ministerului Investiţiei şi Proiectelor Europene se lucrează la formula tehnică de asigurare. Discutăm de aproximativ 800-900 de milioane de euro. Deci sunt bani care vin din fondurile europene. Sunt bani care vor viza asigurarea acestui sprijin pentru plata energiei, termiei, a lemnelor de foc pe lunile noiembrie-martie şi ca atare discutăm de două perioade, două calupuri, pentru noiembrie 2022 - martie 2023, noiembrie 2023 - martie 2024. Ele vor fi asigurate în sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie pentru această iarnă iar pentru iarna viitoare în luna septembrie", a precizat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă efectuează, joi, o vizită în judeţul Maramureş, unde a participat la ceremonia de semnare a Contractului de finanţare pentru extinderea şi modernizarea terminalului pasageri la Aeroportul Internaţional din Baia Mare.
Citeşte şi: Pensii 2023. Anunţ din coaliţie: Pe lângă majorarea punctului de pensie se vor acorda şi alte sume de bani
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.
"Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (...)Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor. Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat - am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă - şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm", a explicat Ciolacu, la România Tv.
El a mai spus că trebuie să se stabilească în coaliţie pragurile şi sumele în acest sens.
"Puteţi să mă întrebaţi de zece ori, în acest moment, eu am socotelile mele, aştept să le văd şi pe ale domnului prim-ministru şi pe ale domnului Kelemen Hunor şi împreună să convenim aceste praguri şi ce sume şi cu ce frecvenţă vor fi atribuite aceste sume. Eu am vorbit de un principiu. Şi în acest moment, după declaraţia prim-ministrului, este evident că împreună gândim la fel în ceea ce priveşte această abordare a distribuţiilor acestei anvelope de 15 miliarde. Nu este în acest moment o decizie finală. Va fi foarte curând. Bugetul va trece până pe 17 decembrie. (...) Trebuie să fim predictibili, sustenabili şi precauţi", a adăugat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.