În funcție de valoarea ISR-ului se stabilesc majoritatea ajutoarelor sociale de la stat. De exemplu, ne referim la indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței.
Propunerea de modificare ce a fost votată favorabil de Senat și care a ajuns acum la Camera Deputaților, propune modificarea ISR de la 500 de lei la 1.200 de lei iar acesta ar urma să fie modificat la începutul fiecărui an, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe anul anterior.
Salarii recalculate și noi sporuri. Restanțe acordate pe ultimii 3 ani
În funcție de valoarea ISR-ului se stabilesc majoritatea ajutoarelor sociale de la stat. De exemplu, ne referim la indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau ajutorul pentru încălzirea locuinței, notează avocatnet.ro.
Susținătorii propunerii legislative spun că, de când ISR-ul a devenit unitatea de referință în funcție de care sunt determinate beneficiile de asistență socială acordate din bugetul de stat, valoarea acestuia a rămas la 500 de lei și nu a mai suferit nicio modificare. De atunci însă, au crescut atât nivelul salarial din România, cât și indicii prețurilor de consum ceea ce a dus la degradarea calității vieții și la scăderea puterii de cumpărare a celor care depind de aceste ajutoare.
Situația este cu atât mai dificilă acum, susțin inițiatorii, cu cât epidemia de coronavirus a lăsat și va continua să lase foarte mulți oameni fără locuri de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.