În anul 2023, cele mai mari sume din totalul de 29,5 miliarde lei, plătite sub formă de ajutor de stat, au fost direcționate către două cauze principale: criza economică cauzată de pandemia Covid-19 și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin programele guvernamentale cum ar fi IMM Invest și programul de credite cu garanții de stat, susținut de Eximbank. Aceste ajutoare au reprezentat 36% din total. În același timp, 26% au fost alocate pentru obiective orizontale, precum protecția mediului, energia, cercetarea-dezvoltarea și inovarea, iar 17% pentru sectorul transporturilor. Conform datelor furnizate, două treimi din această sumă au fost acordate sub formă de granturi sau subvenții, iar o treime sub formă de garanții.
Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totală plătită, respectiv aproximativ 16,50 miliarde lei.
Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local. Aceste date sunt puse la dispoziția Guvernului de către Consiliul Concurenței, în informarea periodică pe care o face cu privire la activitatea derulată, informează Guvernul.
Premierul Marcel Ciolacu: "Guvernul pe care îl conduc urmărește ca pe lângă reglementările eficiente pentru facilitarea afacerilor, să stimuleze investițiile și crearea de noi locuri de muncă prin scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia țării să avanseze, iar statul să aibă resurse și să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate și educație".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.