Publicitate
În timp ce energia regenerabilă este deja mult mai ieftină decât cea generată de centralele pe bază de cărbune și gaz, condițiile meteorologice pot întrerupe energia solară și eoliană și este nevoie de sisteme de stocare a energiei pentru a face această resursă mai durabilă.
Costurile totale de capital ale stocării în baterii ar urma să scadă cu până la 40% până în 2030, a precizat organismul de supraveghere cu sediul la Paris în raportul său "Batteries and Secure Energy Transitions", conform Reuters.
"Combinația dintre energia solară fotovoltaică (PV) și baterii este astăzi competitivă cu noile centrale pe cărbune din India", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
"Și doar în următorii câțiva ani, va fi mai ieftină decât cărbunele din China și decât energia pe bază de gaz din Statele Unite. Bateriile schimbă jocul sub ochii noștri".
Aproximativ 90% din bateriile litiu-ion sunt utilizate în sectorul transporturilor, care se concentrează pe unități dense și ușoare. Există mai multe posibilități de reducere a costurilor în cazul bateriilor de stocare a energiei, care pot fi mai mari și mai grele.
Bateriile ieftine, pe bază de litiu-fosfat de fier (LFP), au reprezentat 80% din noile baterii de stocare anul trecut, a precizat AIE.
Bateriile cu ioni de sodiu mai ieftine vor reprezenta mai puțin de 10% din bateriile pentru vehicule electrice până în 2030, dar vor reprezenta o parte din ce în ce mai mare din bateriile de stocare a energiei, a adăugat aceasta.
Potrivit raportului, piața mondială de stocare a energiei s-a dublat anul trecut, ajungând la peste 90 de gigawați-oră (GWh).
Capacitatea globală de stocare a energiei la nivel mondial ar trebui să crească de șase ori până în 2030, bateriile reprezentând 90% din această creștere, hidrocentralele reprezentând cea mai mare parte din cei 10% rămași.
Scăderea costurilor bateriilor va contribui, de asemenea, la furnizarea de electricitate pentru milioane de persoane fără acces, reducând la aproape jumătate costurile medii ale electricității în cazul mini-rețelelor cu energie solară fotovoltaică cuplate cu baterii până în 2030, a precizat AIE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.