„O scădere a prețurilor la mineralele critice”, cum ar fi cuprul, litiul sau nichelul, utilizate pentru a conduce electricitatea sau la bateriile vehiculelor electrice, turbinele eoliene și panourile solare „maschează riscul unor tensiuni viitoare pe lanțul de aprovizionare”, indică AIE în al doilea raport dedicat metalelor, publicat vineri.
Agenția estimează la „800 de miliarde de dolari” suma totală a investițiilor miniere necesare în lume până în 2040 pentru ca planeta să respecte obiectivul stabilit de acordul internațional de climă de la Paris din 2015 (COP21) de limitare a încălzirii temperaturilor la 1,5 grade comparativ cu epoca preindustrială.
Anul trecut însă, scăderea cu 75% a prețului la litiul, cu 30% de până la 45% a celui la cobalt, nichel și grafit a antrenat o reducere medie de 14% a prețurilor bateriilor, amplificând, în același timp, riscul unei încetiniri a investițiilor în sectorul minier comparativ cu anii precedenți.
Din punct de vedere al volumului, cele două metale cel mai expluse la riscul de „tensionare” a aprovizionării lor sunt litiul și cuprul, care scoate în evidență un „decalaj semnificativ” între perspectivele de producție și de consum, potrivit raportului. De ce? Pentru că necesarul crește. În 2023, doar vânzările de mașini electrice vor crește cu 35%, iar instalarea panourilor solare și a energiei eoliene va progresa cu 75%.
De asemenea, AIE atrage atenția asupra nevoii de diversificare a aprovizionării pentru a contracara hegemonia Chinei, în special în ceea ce privește fabricarea a două componente cheie ale bateriilor de automobile, anozi (98% din producție provine din această țară) și catozi (90%).
„Mai mult de jumătate din procesul de fabricație a litiului și cobaltului are loc în China. Iar țara domină întregul lanț de producție de grafit” folosit atât în baterii, cât și în industria nucleară, potrivit raportului. „Nu voi fi surprins să văd un interes din ce în ce mai mare pentru extracția litiului” în rândul companiilor petroliere”, a comentat Tim Gould, economist șef al AIE. Compania americană Exxon Mobil a anunțat deja investiții în această direcție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.