Agenția Fitch confirmă ratingurile mai multor municipii din România

Mara Ivan |
Data actualizării: | Data publicării:
Pentru fiecare au fost formulate explicatii
Pentru fiecare au fost formulate explicatii

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ''BBB minus'', perspectivele asociate fiind negative, informează un comunicat al agenţiei.

Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Confirmarea ratingurilor Bucureştiului reflectă opinia Fitch potrivit căreia performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României la "bbb plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României (rating "BBB minus" / perspectivă negativă).

Deşi cele mai recente date disponibile despre Bucureşti ar putea să nu indice o deteriorare a performanţei, au loc modificări substanţiale în privinţa veniturilor şi a costurilor, şi probabil ele se vor înrăutăţi în următoarele săptămâni şi luni deoarece activitatea economică este afectată şi unele restricţii sunt menţinute sau extinse. Fitch va monitoriza evoluţiile pentru a evalua severitatea şi durata lor, apreciază agenţia.

București

Bucureştiul este expus la riscul de refinanţare, există trei emisiuni de obligaţiuni (de 555 milioane de lei fiecare), care vor avea scadenţa în 2022, 2025, 2028 şi un împrumut de 555 milioane de lei cu scadenţa în 2023. Împrumutul a fost acordat în aprilie de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a refinanţa datoria ajunsă la scadenţă. Nivelul lichidităţii este solid, la aproximativ 8% din totalul datorie, la finalul lui 2019, precizează Fitch.

Ratingul Bucureştiului este limitat de ratingul suveran al României. În opinia agenţiei de evaluare financiară, profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României "bbb plus" reflectă o combinaţie între nivelul mediu redus al profilului de risc şi o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa".

Brașov

În privinţa Braşovului, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Braşovului la "bbb plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.

Deşi cele mai recente date disponibile despre Braşov ar putea să nu indice o deteriorare a performanţei, au loc modificări substanţiale în privinţa veniturilor şi a costurilor, şi probabil ele se vor înrăutăţi în următoarele luni deoarece activitatea economică este afectată şi unele restricţii sunt menţinute sau extinse. Fitch va monitoriza evoluţiile pentru a evalua severitatea şi durata lor, subliniază agenţia de evaluare financiară.

Citește și Fitch: Deficitul României poate ajunge la 8% din PIB

Situat în centrul României, Braşovul este reşedinţa şi cel mai mare oraş din judeţul Braşov, şi are aproximativ 290.000 de locuitori, fiind al şaptelea mare oraş din România. Aflat la aproximativ 160 de kilometri de Bucureşti, Braşovul este conectat cu capitala României prin Drumul European E60 şi este un important nod de cale ferată şi feroviar către alte oraşe importante din România. Braşovul este o populară destinaţie turistică şi este aşezat strategic în mijlocul ţării. Economia locală este diversificată şi comparativ bogată după standardele naţionale, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Oradea

În cazul municipiului Oradea, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului la "bbb plus".

Deşi cele mai recente date disponibile despre Oradea ar putea să nu indice o deteriorare a performanţei, au loc modificări substanţiale în privinţa veniturilor şi a costurilor, şi probabil ele se vor înrăutăţi în următoarele săptămâni şi luni deoarece activitatea economică este afectată şi unele restricţii sunt menţinute sau extinse. Fitch va monitoriza evoluţiile pentru a evalua severitatea şi durata lor, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Parcul industrial din Oradea cuprinde trei terenuri, totalizând 228 de hectare, iar al patrulea (de 20 de hectare) este în construcţie. Parcul industrial are 44 de contracte şi a creat 5.000 de locuri de muncă în urma investiţiilor private de 231 milioane de euro şi a celor publice de 15 milioane de euro, rata de ocupare fiind de aproape 100%.

Economia locală este bine diversificată, existând multiple opţiuni pentru forţa de muncă. Principalele sectoare reprezentate în oraş sunt: procesarea alimentelor, furnizarea de bunuri industriale, retail şi energie.

Buzău

În privinţa municipiului Buzău, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului la "bbb minus".

Deşi cele mai recente date disponibile despre autorităţile locale şi regionale din România ar putea să nu indice o deteriorare a performanţei, au loc modificări substanţiale în privinţa veniturilor şi a costurilor, şi probabil ele se vor înrăutăţi în următoarele săptămâni şi luni deoarece activitatea economică este afectată şi unele restricţii sunt menţinute sau extinse. Fitch va monitoriza evoluţiile pentru a evalua severitatea şi durata lor, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Situat în regiunea Muntenia, Buzăul este un nod de cale ferată în sud-estul României, legând Bucureştiul de Moldova şi Transilvania de litoralul Mării Negre. Economia oraşului este împărţită între agricultură şi industrie. Comparativ cu alte oraşe care beneficiază de rating din partea Fitch (Braşov şi Bucureşti), oraşul are un ritm de creştere mai lent, ceea ce e de aşteptat ţinând cont că este situat într-o regiune mai puţin dezvoltată a României.

În cazul României, Fitch se aşteaptă ca economia să se contracte cu 5,9% în 2020, şi să înregistreze un avans de 5,3% în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.8238
Diferența -0.0046
Zi precendentă 4.8284
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.8238 RON
GBP flag1 GBP = 5.8800 RON
CHF flag1 CHF = 5.2821 RON
AUD flag1 AUD = 2.9906 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3336 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4222 RON
SEK flag1 SEK = 0.4325 RON
XAU flag1 XAU = 420.2344 RON
Monede Crypto
1 BTC = 518861.19RON
1 ETH = 16022.20RON
1 LTC = 576.25RON
1 XRP = 15.79RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16919.61-0.05%
BET-BK3178.600.05%
BET-EF918.61-0.02%
BET-FI62902.91-0.36%
BET-NG1227.560.04%
BET-TR37310.56-0.05%
BET-TRN36265.80-0.05%
BET-XT1461.46-0.10%
BET-XT-TR3168.06-0.10%
BET-XT-TRN3085.89-0.10%
BETAeRO875.86-0.46%
BETPlus2499.82-0.05%
RTL37666.19-0.04%

Opinii

Profesorul de economie Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel