AFI Europe este prezentă pe piața locală prin AFI Europe Romania, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piața imobiliară pe segmentele comercial și birouri, în prezent dezvoltând și un proiect rezidențial în București.
Astfel, 51% din acțiunile Africa Israel Properties au fost achiziționate de un grup de investitori israelieni, conduși de două companii israeliene de real-estate listate pe piața de capital, Big Shopping Centers și Mega Or Holdings, împreună cu câțiva investitori instituționali, valoarea totală a achiziției fiind de 1,25 mld. ILS (echivalentul a aproximativ 303 mil. EUR). Prin urmare, Big Shopping Centers și Mega Or Holdings dețin fiecare câte 13% din acțiunile AIP, în timp ce restul de 74% din acțiuni sunt controlate de mai mulți investitori instituționali sau tranzacționate pe piața de capital.
„Ne bucurăm că procesul de vânzare a acțiunilor a fost finalizat, înlăturând astfel incertitudinile cu care compania s-a confruntat în ultimii trei ani. Faptul că două dintre cele mai mari companii de real-estate și un număr de investitori instituționali văd potențialul semnificativ al companiei noastre se datorează valorii pe care am reușit să o creăm în ultimii ani. Aș vrea să îi mulțumesc fostului acționar pentru încrederea și cooperarea de care ne- am bucurat de-a lungul anilor”, a declarat Avi Barzilay, Chief Executive Officer al AFI Europe.
Big Shopping Centers Ltd. este o companie publică, listată pe Bursa de la Tel Aviv (TASE), cu activități pe piața de imobiliară din Israel. În plus, compania deține centre comerciale în SUA și Serbia. La sfârșitul trimestrului al treilea din 2018, portofoliul Big Shopping Centers era format din 453 de centre comerciale, cu o suprafață totală de 1.117.000 m2. Venitul net operațional (Net Operating Income) estimat de Big Shopping Centers pentru 2018 se ridică la 588 mil. ILS.
Mega Or Holdings Ltd. este o companie publică listată pe Bursa de la Tel Aviv (TASE), cu activități pe piața imobiliară, deținând un portofoliu de 37 de active (comerciale și logistice), cu o suprafață totală de 405.000 m2. Mega Or estimează un venit net operațional de 142 mil. ILS în 2018 și 174 mil. ILS în 2019.
Despre AFI Europe AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider în ceea ce privește dezvoltarea, managementul și investițiile din domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală şi de Est din 1997. Portofoliul AFI Europe include centre comerciale şi proprietăţi de retail, parcuri de business şi dezvoltări rezidenţiale de mare amploare şi dezvoltări cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Letonia.
Despre AFI Europe Romania: AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat şi gestionează “AFI Cotroceni”, cel mai mare şi de succes mall din România şi unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Centrul comercial se întinde pe o suprafaţă închiriabilă de aproape 90.000 metri pătrați (GLA) şi oferă vizitatorilor săi o zonă extinsă dedicată activităților de divertisment, care include o varietate de opțiuni de petrecere a timpului liber și peste 300 de magazine ale brandurilor locale şi internaţionale, vizitate în medie de 50.000 de clienţi pe zi.
În octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Ploiești, primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Centrul comercial are o suprafață închiriabilă (GLA) de 34.000 de metri pătrați, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri naționale și internaționale, alături de peste 7.000 de metri pătrați de divertisment.
Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Cotroceni, AFI Europe Romania a dezvoltat AFI Park, cel mai nou și mai modern parc de business de clasa A din București. AFI Park oferă 70.000 metri pătrați de spaţii de birouri, ocupate de companii multinaționale din domeniu IT&C. Clădirile de birouri AFI Park 1-5 au atins un grad de închiriere de aproape 100%. În aprilie 2016, AFI Europe Romania a finalizat lucrările la clădirile de birouri AFI Park 4 și 5, pe o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați. Printre cele mai cunoscute companii multinaționale care au sediul în complexul de birouri se numără: Microchip Technologies, Electronic Arts, Endava Romania, Cameron USA, SII Romania, ORTEC Central & Eastern Europe, FotoNation, TELUS International, Veeam Software și Dell SecureWorks.
În prezent, AFI Europe Romania dezvoltă în centrul orașului Brașov proiectul AFI Brașov, care include un centru comercial cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați.
Pe segmentul de birouri, AFI România are în dezvoltare AFI TECH PARK, un parc de business de clasa A cu o suprafață închiriabilă de 56.000 de metri pătrați, aflat în apropierea hotelului J.W. Marriott și a Parlamentului României. Parcul de business va include două clădiri de birouri de înălţime redusă și un turn de birouri, care vor avea spații verzi amenajate într-o grădină centrală, proiectul fiind un campus high tech care răspunde nevoilor de extindere a companiilor IT&C din România prin oferirea unui spațiu potrivit din punct de vedere al dotărilor tehnice și al posibilităților de dezvoltare.
De asemenea, AFI Europe Romania va începe în viitorul apropiat dezvoltarea altor proiecte, cum ar fi parcul de retail care va fi construit pe un teren de 80.000 de metri pătrați din Arad, a cărui ancoră va fi un hypermarket și un magazin tip „DYI”.
AFI City este primul proiect rezidențial al companiei în România, aflat în acest moment în construcție, pe o suprafață de 148.000 de metri pătrați din Bucureștii Noi (sectorul 1, București).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.