Creat în urmă cu șase ani de către talibanii pakistanezi, ISIS-K a efectuat anul acesta zeci de atacuri în Afganistan, printre metodele practicate de teroriști fiind și aceea a atentatorilor sinucigași care se infiltrează în mulțime, lângă Aeroportul Internațional Hamid Karzai.
Aceste amenințări, coroborate cu schimbarea atitudinii talibanilor, care au cerut SUA să plece până la 31 august, au influențat probabil decizia președintelui Biden de a nu prelungi termenul. "Fiecare zi în plus la Kabul, este încă o oportunitate pentru ISIS-K să atace atât forțele americane și aliate, cât și civilii nevinovați", a spus Joe Biden.
Statele Unite și ceilalți aliați occidentali și-au avertizat miercuri toți cetățenii să părăsească imediat perimetrul aeroportului, din cauza amenințării unor atacuri din partea ISIS-K.
În aceste momente, se poartă o luptă acerbă între Talibani, Al Qaeda, rețeaua Haqqani, pe de o parte, și ISIS-K. În confruntări ar fi implicați până la 10 mii de luptători străini, veniți din țările învecinate. Majoritatea sunt asociați cu talibanii, Al Qaeda sau ISIS-K, se spune într-un raport ONU.
„Afganistanul a devenit acum Las Vegas-ul teroriștilor, al radicalilor și al extremiștilor”, spune Ali Mohammad Ali, fost oficial de securitate afgan, care adaugă: „Luptători veniți din întreaga lume, radicali și extremiști, scandează, sărbătorind victoria talibanilor. Acest lucru pregătește calea altor extremiști care vor veni în Afganistan ”.
Pentru liderii statului islamic din Afganistan, noua guvernare impusă de talibani nu are o linie suficient de dură, cele două grupări fiind în conflict de câțiva ani.
Potrivit analiștilor, Talibanii colaborează foarte strâns cu membrii rețelelor Haqqani și Al Qaeda.
''Talibanii, rețeaua Haqqani și Al Qaeda funcționează ca un triumvirat și lucrează mână în mână", a spus Colin P. Clarke, analistul unei firme de consultanță în domeniul securității.
Cealaltă ''aripă'' jihadistă este populată de ISIS-K. Grupul este unul dintre numeroasele filiale pe care ISIS/DAESH le-a înființat în 2014, după ce a pătruns din Siria în nordul Irakului și a creat un califat de mărimea Marii Britanii. Califatul a fost destructurat de americani, dar mai mult de 10.000 de luptători ISIS rămân în Irak și Siria.
ISIS-K nu a fost niciodată o forță majoră în Afganistan, având în ultima perioadă doar 1.500 - 2.000 de luptători, dar sub comanda lui Shahab al-Muhajir, un nou lider ambițios, grupul încearcă să cștige adepți, în special din rândurile luptătorilor talibani dezamăgiți, se spune într-un raport al ONU, citat de Nytimes.
Citește și: Averea uriașă ”lasată” talibanilor după retragerea din Afganistan
Ajutoare pentru plata energiei. Cine sunt consumatorii vulnerabili și ce sume pot primi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.