Primul episod de somn prelungit s-a produs când avea doi ani. De atunci, anumite perioade de somn pot antrena pierderi de memorie. ”Anul trecut, când a dormit 48 de zile, și-a pierdut temporar memoria. Iar în ianuarie, când s-a trezid după 22 de zile m-a întrebat cine sunt”, a povestit mama tinerei. Sindromul ”Frumoasei din Pădurea adormită” este o problemă inclusiv pentru familiile celor afectați.
Potrivit portalului de maladii rare, Orphanet, acest sindrom este o maladie neurologică a cărui cauză rămâne, deocamdată, necunoscută, chiar dacă primul episod a fost declanșat, la 72% dintre pacienții ținuți sub observație, de o infecție. Rară, ea nu afectează decât o persoană la 500.000, în general bărbați (68-72% dintre cazuri) și adolescenți (81%). ”Pacienții suferă, în medie de 7-19 episoade de somn de 10-13 zile, care se repetă cam la fiecare trei luni”, notează Orphanet.
În scurtele momente de trezire, generate de nevoi fiziologice, toți suferă de tulburări cognitive: apatie, confuzie mentală, amnezie, dar și sentimentul de a trăi într-un vis. Sharik mai are o problemă: mănâncă foarte mult. Mama ei îi pregătește zilnic amestecuri lichide de fructe, legume, vitamine, pentru a ține organismul în formă.
Din fericire, aceste episoade de somn îndelungat devin tot mai mare odată cu trecerea timpului, pentru ca sindromul să dispară în jurul vârstei de 30-35 de ani, precizează Orphanet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.