Bănățeanul, care își crește pasiunea într-un solar al unui prieten, în Șag, județul Timiș, a răspuns câtorva întrebări punse de redacția DCBusiness.
DCBusiness: Cum v-a venit ideea cu ardeii iuți?
Adrian Orza: Îmi plac! Și combinat cu ideea de bio am început să cultiv și să mă joc cu ei, preparand diverse.
DCB: Aveți pregătire în domeniul agronomic?
AO: Nu, dar am citit mult și am experimentat. Uneori, când ai un hobby, începi să știi mai multe decat specialistii!
DCB: Ați vrut din capul locului să faceți o afacere din ardei?
AO: Nu e încă o afacere. E doar un hobby care crește. Și ridică două degete să spună că vrea să devină afacere!
DCB: Cere este planul de bătaie?
AO: Folosesc solarul unui amic cu care voi dezvolta un lanț integrat. De la sere bio, depozit până la magazin. Avem deja în implementare un proiect în acest sens dar încă ne luptăm cu procedurile birocratice. Sper însă că vom putea începe să construim serele în această vară.
DCB: Cât costă semințele celui mai iute ardei?
AO: Undeva la 5€ pentru 10 seminte, dar eu deja îmi obțin semințele din plantele mele.
DCB: Cu cât se vinde un kilogram din acești ardei?
AO: Cam la 200 de lei/kg pentru soiul Carolina Reaper.
DCB: Unul favorit?
AO: Al meu este habanero, dar cel mai utilizat este jalapeno. Anul acesta cel mai căutat ardei a fost fatalii. Este un soi frumos și foarte aromat.
DCB: În acest moment de unde pot fi cumparați ardeii dumneavoastră?
AO: Momentan ardei prospeți nu mai există. Doar dulceața! Nu am încă un site de vânzări. Nu am cum să acopăr încă toate cererile așa că deocamdată e ”pe pile” și mai mult pentru cadouri pentru prieteni.
DCB: Cu cat vindeți dulceața?
AO: Un borcan este 15 lei.
DCB: Cât de rentabilă este o astfel de afacere?
AO: Orice faci cu pasiune te bucură. Deci e rentabil. Momentan dezvolt. Ideile merg mai departe de ardeii iuti. Merg către susținerea produselor locale. Către diversificarea gusturilor. Despre convingerea restaurantelor să caute produse locale. In fond, gastronomia e primul act de cultură umană. Unii fac artă din ea... De pildă, eticheta borcanelor e chiar făcută de o pictoriță care este plecată din țară. Este vorba de Teodora Paula Dumitrache.
DCB: Pe ce suprafață ați cultivat și care a fost recolta?
AO: Am cultivat pe 200 mp din care am recoltat 50 de kilograme.
DCB: Pentru conservare ati facut numai dulceață?
AO: Dulceață, murați, sosuri, uscați... Acum am ardei la fermentat pentru niște sosuri mai speciale. Anul acesta ar fi la a doua ediție.
DCB: Care sunt planurile pentru anul 2019?
AO: Să demarăm construcța serei din cadrul proiectului pentru care am semnat finanțarea europeană. Solul pe care vom contrui sera esre în cel de-al doilea an de reconversie, în al treilea este deja cnsiderat apt pentru omologare bio.
DCB: Unde va fi sera?
AO: În Șag, lângă Timișoara. Prima recoltă o vom avea la anul.
DCB: Care sunt soiurile pe care le-ați cultivat până acum?
AO: Lista este lungă, jalapeno, habanero alb /ciocolată /roșu /orange, fatalii, carolina reaper, 7 Pot, Madame Janette, charapita, biquino, cayenne, scorpion...
DCB: Ce sfat ați avea pentru cei care vor să se ocupe de o astfel de afacere cu produse bio?
AO: Să o facă din placere, cu pasiune, ca de altfel tot ceea ce facem.
Citește și: Secretul unei afaceri de succes. În câţi ani îşi scoate banii o plantaţie de aluni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.