Intrarea României în Schengen este o veste de mult așteptată și un lucru bun. ”Eu am venit de curând de la un târg din Polonia. Am venit cu mașina, cu microbuzul nostru ca să cărăm mai multe materiale. Adică mai multe hărți, mai multe vinuri românești, mai multe lucruri decât poți să duci cu avionul. Iar acele cozi de tiruri la intrarea în țară, fie că vorbim de Borș, fie la Nădlag, erau acolo. Noi ne-am descurcat, cumva, cu mașinile mici. Dar pentru transportul de mărfuri, eu văd o mare deblocare. În plus, se va ieftini transportul de mărfuri. Pentru că, dacă nu stai atâtea zile cu motorul pornit așteptând să te lase cineva să treci, este un mare plus”, a spus Adrian Voican.
Un mare pas înainte
În plus, și pe partea de sud, a continuat el, când te duci în Bulgaria, în Grecia este minunat să nu mai stai la graniță. Pe scurt, a concluziat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu, ”eu cred că este un mare pas înainte”.
Ar trebui să ne așteptăm și la o creștere a intrărilor de turiști în țară? ”Să ne amintim câtă vâlvă s-a făcut în legătură cu lărgirea plajelor. Că te taie scoica și trebuie să mergi cu papuci. Că trebuie să iei cămila și să mergi două ore până la mare, că nu mai ai unde să pui șezlongul pentru că nu poți să treci peste reglementările europene și așa mai departe. Acesta este stilul nostru de români, latini, trebuie să comentăm noi ceva. Dar una peste alta, când ne uităm în urmă, se vede clar progresul făcut, iar una dintre marile investiții rămâne, totuși, lărgirea plajelor, pentru că nu te duci la mare să stai doar într-un hotel de lux. Dacă nu ai o plajă și nu ai ce să faci, degeaba hotelul, că acum fiecare stă bine și la el acasă. Nu, e bine că facem plaje, este bine că facem autostrăzi, este bine că facem aeroporturi sau le modernizăm, este bine că se construiesc hoteluri de patru și cinci stele. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurența este mai mare și prețurile vor scădea și turiștii vor beneficia de mai multe opțiuni.
Este o soluție bună
Chiar dacă prețurile au crescut peste tot în lume și au crescut semnificativ - repet, am fost la multe târguri de turism și te ia cu frig pe șira spinării câd vezi noile prețuri, cât costă o cameră de hotel. Nu o mai găsești la 130 de euro, o găsești la 300 sau 290 de euro, o cameră simplă cu mic dejun, la Londra, spre exemplu.
Dacă în România funcționează bine metoda rezervării timpurii, când poți cumpăra din primăvară, din toamnă, impactul prețurilor nu mai este atât de mare. În plus, românii se bucură că vor beneficia de vacanța pe care și-au dorit-o, fără să provoace o gaură prea mare în buget, a explicat Adrian Voican.
Află mai multe detalii, urmărind întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.