Publicitate
Adrian Vasilescu a explicat pentru DCBusiness care este cauza principală pentru care România se află în această situație: ”Atâta vreme cât noi suntem sub efectul de deficit bugetar excesiv, și suntem singura țară în această situație dintre cele care aspiră la zona eur, până când nu rezolvăm această problemă nu avem ce discuta. Adică până când nu rezolvă România această problemă nu poate să aspire la zona euro”.
Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că: ”S-a spus de atâtea ori în spațiul nostru public că vom intra în zona euro atunci când vom îndeplini toate criteriile. Iar dintre toate criteriile unul foarte important este deficitul bugetar, unde noi suntem sub sancțiunea de deficit excesiv. Deci trebuie să rezolvăm întâi această problemă și apoi discutăm despre zona euro”.
Despre ce ar putea face Banca Națională în acest sens, dacă s-ar putea pune presiuni pe Guvern, Adrian Vasilescu a declarat că: ”Banca Națională și Guvernul sunt două instituții care colaborează. Misiunea BNR este alta. Sunt discuții continuu mai ales cu Ministerul de Finanțe. Colaborarea este permanentă. Însă având în vedere prerogativele, BNR are în fișa postului gestiunea piețelor financiare iar Guvernul are bugetul”.
Economistul a mai punctat spunând că: ”Și acum, dacă vorbim de presiuni pe Guvern, nici Comisia Europeană nu pune presiuni pentru că, un deficit bugetar care a ajuns în 2020 la 10-15 % și care în anul următor, adică anul trecut, a coborât la 7 la sută, deja a fost un pas important. Dar nici n-ar fi corect și nici n-ar fi bine, n-ar fi sănătos, ca să forțezi acoperirea deficitului bugetar dintr-o răsuflare. În economie foarte mulți pași se fac cu foarte multă grijă. Presiunile le poate face Comisia Europeană. Nominalizarea României nu e o sancțiune. Ar fi fost o sancțiune dacă ne-ar fi fost criza asta. Deci nu este o sancțiune, este pur și simplu o catalogare. România este în deficit excesiv. Și cerințele Comisiei Europene pentru România sunt să facă pași importanți, dar cu multă grijă”.
Despre faptul că Bulgaria și Croația sunt aproape de a adopta moneda unică Adrian Vasilescu a precizat că: ”Situația Bulgariei, în ceea ce privește moneda, este legată de consiliu monetar. Bulgaria are moneda legată de euro prin consiliu monetar care a fost impus acestei țări în anii '90, în momentul în care sistemul bancar era în colaps”.
Mai departe, Adrian Vasilescu a afirmat că într-adevăr Bulgaria ar putea intra mai repede în zona euro dar ”nu știu când vor intra pentru că oricum intrarea în zona euro presupune un număr mare de criterii, printre care și criteriul de forță al PIB-ul la paritatea standard a puterii de cumpărare”.
Despre Croația economistul a explicat că aceasta ”este o țară mică. Țările mici au avut economii mai simple. Le-au ajutat să-și le rezolve și să avanseze către zona euro. Așa au făcut și țările baltice. Așa a făcut Slovenia, între primele economii cu o populație de două - trei milioane de locuitori”, a spus Adrian Vasilescu și a punctat că: ”România este a șasea populație din Uniunea Europeană. După Germania, Franța, Spania, Italia, Polonia, venim pe locul 6 noi. Asta implică foarte multe riscuri. Populație mare, piață mare, o economie care are foarte mulți indicatori, foarte multe riscuri la care se adaugă foarte multe probleme istorice vechi pe care le duce această țară de 200 de ani, plus o trecere prin regimul comunist”, a conchis consilierul guvernatorului BNR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.