În consecință și vânzările au scăzut procentul fiind de aproximativ 30% a declarat Adrian Negrescu,
”Pentru mare parte din populație, anul acesta, Paștele reprezintă o sărbătoare la suta de gram. Pentru că la suta de gram pot să își mai cumpere brânză, carne, produse alimentare de bază. De ce? pentru că prețurile sunt între 30 și 50% mai mari ca anul trecut și asta se reflectă inclusiv în volumul vânzărilor în hipermarketuri, chiar dacă cifra de afaceri a crescut, volumul vânzărilor a scăzut”, a explicat analistul Adrian Negrescu.
Economistul a mai spus că după părerea sa după sărbători, prețurile vor continua să crească și adevărata scumpire din energie se va simți în lunile mai-iunie, când vom avea o inflație de 10-13% iar stabilizarea prețurilor se va întâmpla undeva pe la începutul anului 2024.
”Urmează, din păcate, după această sărbătoare o nouă scumpire generată de creșterile de prețuri de la 1 aprilie. S-au scumpit carburanții, energia, gazele, toate aceste utilități vin și pun presiune pe prețurile de consum, a explicat consultantul. Aceste scumpiri sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult de ele se va rupe, adică lumea nu îți va mai cumpăra produsele alimentare de la raft. Se vede deja în magazine că sunt din ce în ce mai puține produse la raft, producătorii au redus gama de produse încercând să vină cu produse mai ieftine, dar din păcate mai slabe cantitativ”, a spus Adrian Negrescu.
Consultantul economic a mai apreciat și că este posibilă creșterea șomajului iar ”Prețurile i-au îngropat pe mulți, mai ales în sectorul producției agricole, în sectoarele productive”, a conchis expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.