Economistul Adrian Negrescu este de părere că scumpirea materialelor de construcții va pune o presiune puternică pe constructori și dezvoltatorii imobiliari. Prețurile apartamentelor vor crește, iar perspectiva ca cineva să își permită un apartament cu 2-3 camere va deveni tot mai îndepărtată pentru mulți dintre români.
În contextul scumpirilor, multe dintre complexurile imobiliare în dezvoltare vor fi preluate de fondurile de investiții, care le vor scoate apoi la închiriere. În 3-5 ani, de acum încolo, pe fondul creșterii prețurilor apartamentelor, vom vedea din ce în ce mai puține tranzacții, iar închirierea va deveni principala tendință din piața imobiliară.
Negrescu mai spune că: ”Ne îndreptăm, din păcate, spre situația din Occident, acolo unde prea puțină lume își permite să cumpere un apartament. Chiar și în țările din regiune, vezi cazul Poloniei, al Cehiei sau Ungariei, să îți cumperi un apartament devine o adevărată misiune imposibilă din punct de vedere financiar”.
Analistul opineacă că singura alternativă pentru români va fi să cumpere de pe piața apartamentelor vechi, acolo unde prețurile vor crește cu un nivel mai redus, iar apartamentele mai vechi de 30 de ani vor deveni aproape imposibil de vândut, având în vedere degradarea imobilelor, a instalațiilor. Mare parte dintre aceste apartamente vor intră, la rândul lor, în zona de închiriere.
Adrian Negrescu trage un semnal de alarmă pentru ceiu care vor acum o locuință și sfătuiește ca: ”Pe de altă parte, dacă va doriți acum un apartament, verificați situația financiară a dezvoltatorului. Că să nu aveți surprize, în condițiile în care 70% dintre cei 3.300 de dezvoltatori au probleme financiare”.
Citește și: Piața imobiliară. Expert: O să fie un blocaj. Practic, totul s-a schimbat în acest domeniu
Expertul în imobiliare Alex Printz a vorbit despre tendințele pieței imobiliare în 2022, despre problemele dezvoltatorilor, despre preferințele clienților, subliniind că, pe acest segment, anul acesta nu seamănă deloc cu 2021.
”Ne așteaptă o perioadă destul de ciudată în viața imobiliară. Trebuie să ne gândim că toate segmentele din economie sunt atinse de ceea ceea ce se întâmplă în momentul de față, dar domeniul imobiliar va fi, probabil, unul dintre cele mai atinse sectoare. De ce? Pe partea de locuințe noi estimări scumpiri. Culmea, estimăm scumpiri în condițiile în care se scumpește și creditarea. Deci o să fie un oarecare blocaj. Multe din șantierele deja existente au intrat în conservare, dat fiind lipsa de predictibilitate a creșterii prețurilor la materiale”, a spus specialistul.
Un blocaj din care putem ieși destul de greu
În momentul de față, a adăugat el, ”tot ceea ce pot să vă spun este că toți actorii de pe această piață caută soluții. Pentru că suntem prinși într-un blocaj din care putem ieși destul de greu”.
Pe de altă parte, pe piața veche, adică apartamentele vechi, lipsa de încredere în ceea ce se întâmplă în viitor, este sau nu este război, se prelungește sau nu, intră și România în conflict, duce la o decelerare a pieței imobiliare, inclusiv pe vechi, chiar dacă impactul nu ar fi trebuit să fie la fel de mare. Apartamentele vechi sunt deja construite și nu ar fi trebuit să fie atât de impactate de creșterea prețurilor la materialele de construcție. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.