Începând cu 1 aprilie 2025, valoarea maximă a tichetelor de masă acordate salariaților va fi de 40,18 lei pe zi, potrivit unui ordin recent emis de Ministerul Muncii și publicat în Monitorul Oficial. Deși măsura reflectă o ajustare tehnică în funcție de inflație, impactul financiar este modest: doar 3,78 lei în plus pe lună pentru un angajat care primește tichete la valoarea maximă, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare.
Analistul economic Adrian Negrescu a comentat această decizie într-o postare pe Facebook, spunând că tichetele de masă reprezintă „un beneficiu cheie în relațiile de muncă”, iar în contextul economic actual, „focusul pe acest tip de tichete devine tot mai mare”.
„Estimam această tendință încă de acum patru ani, când, într-o analiză Frames, spuneam că Guvernul ar trebui să se preocupe tot mai mult de acest tip de tichete de valoare, care, în majoritatea țărilor civilizate, au contribuit la reducerea evaziunii fiscale și la combaterea muncii la negru”, a scris Negrescu.
„E mult, e puțin? Cu siguranță e loc de mai bine”
Analistul atrage atenția că majorarea de la 40 la 40,18 lei/zi nu este o reformă reală, ci o simplă indexare care nu ține pasul cu scumpirile masive la alimente.
„E mult, e puțin, e de ajuns, având în vedere cât de mult s-a scumpit mâncarea? Cu siguranță e loc de mai bine”, a afirmat Adrian Negrescu.
El subliniază că acest sistem este esențial nu doar pentru angajați, ci și pentru angajatori, care beneficiază de deductibilitate și scutire de taxe sociale, făcând din tichete un instrument fiscal extrem de eficient și atractiv.
Propunere: impozitul pe pensii să fie transformat în tichete valorice
Negrescu merge mai departe și propune extinderea sistemului de tichete valorice și în alte domenii, în special în zona pensiilor.
„Cum deficitul bugetar este unul uriaș – o variantă optimă să-i ajuți pe pensionari este să transformi impozitul pe pensii în tichete de valoare”, a spus el.
„Fiscalizezi un întreg lanț de consum și oferi ceva în plus pensionarilor afectați de înghețarea indexării pensiilor.”
Tichete și pentru copii, nu doar pentru salariați
În completarea ideii, analistul economic propune ca și copiii să beneficieze de astfel de instrumente, prin intermediul statului, care ar putea oferi tichete valorice destinate achiziției de rechizite și produse educaționale.
„Cred că sistemul tichetelor de valoare ar funcționa foarte bine și în cazul copiilor, acolo unde statul i-ar putea ajuta astfel să cumpere diverse rechizite – așa cum fac și alte țări”, a explicat Negrescu.
Un sistem fiscal cu potențial neexploatat
Tichetele de masă rămân, în ciuda limitărilor, un pilon de sprijin pentru salariați în lupta cu inflația. În același timp, extinderea acestui sistem la alte categorii sociale ar putea aduce beneficii fiscale semnificative și ar contribui la reducerea economiei subterane, susțin specialiștii.
„Tichetele nu sunt doar un bonus salarial, ci un instrument fiscal extrem de valoros, pe care alte state îl folosesc inteligent în multiple direcții”, conchide Adrian Negrescu.
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.