Adrian Negrescu, despre prezidențiabili: Vorbesc despre trecut, dar cum vor explica noua curbă de sacrifiu

DCBusiness Team |
Data publicării:
Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook

Analistul financiar Adrian Negrescu compară, într-o postare pe pagina sa de Facebook, dezbaterile electorale cu recitalurile, pline de patos revoluționar, de poezii de la Cântarea României, evitând orice subiect care ține de realitatea economică. El adresează celor care vor să ajungă la cârma țării o listă lungă de întrebări, estimând că, fără răspunsuri, candidații rămân ”niște simpli actori în telenovela democratică românească”.

Cum vor explica ei românilor noua curbă de sacrificiu - creșterile de taxe și valul de inflație de după alegeri?”, este întrebarea adresată de analist prezidențiabililor care, în opinia lui Adrian Negrescu, ”vorbesc foarte mult despre trecut, se atacă pe teme de acum 10-15 ani, filozofează pe tema rolului familiei, se laudă pe cine cunosc, cu cine s-au întâlnit”.

Cum promovăm interesele economiei în străinătate

Niciunul nu are însă ceva concret, subliniază analistul financiar. Și detaliază: ”Niciun plan cu targeturi, cu deadline-uri legate de modul în care vor să ,,reformeze’’ această țară. De exemplu, continuă el, ”n-am văzut nicio idee concretă despre cum vom revitaliza diplomația economică a României, ce strategie avem din perspectiva promovării intereselor economiei în străinătate, atragerii investitorilor etc”.

Adrian Negrescu îi contrazice pe cei care susțin că președintele nu are atribuții economice, subliniind că ”șeful statului este responsabil pentru politica externă a României și nu doar pe zona politică și administrativă ci și pe cea economică”.

De ce nu vorbim, de ce nu aflăm?
 
Prin urmare, ”de ce nu vorbim despre rolul misiunilor economice ale României, despre consulii economici, despre cercurile de interese din jurul ambasadelor, despre cât de slabă este performanța diplomației românești în a susține economie, a atrage investitori strategici, așa cum fac alte țări.

De ce nu aflăm, de la prezidențiabilii din 2025, care este agenda lor concretă în relația cu Consiliul European, cu Comisia UE în privința alocării fondurilor europene, mai cu seamă că, în următorii ani, modul în care se vor aloca banii europeni se va schimba fundamental – se vor da bani doar pe proiecte economice, nu se vor mai aloca bani pe coeziune etc”, scrie analistul financiar în postarea sa.

Completând subiectele absente de pe agenda celor care concurează pentru Palatul Cotroceni, Adrian Negrescu întreabă ”ce planuri economice are România, care sunt mizele, ofertele țării noastre din perspectiva atragerii fondurilor UE? Ce ne propunem pentru noul exercițiu financiar?

Nimic concret, doar lozinci

Președintele va merge la Bruxelles să negocieze, să facă lobby, să atragă mai mulți bani pentru România. Vedeți măcar un candidat care să aibă ceva concret, care să aibă niște ținte și termene clare, care să propună ceva concret și nu lozinci?”

Diplomația economică și relația cu UE sunt doar două exemple din această perspectivă. Mai sunt multe altele despre care nu se discută, subliniază analistul economic menționând că, poate cel mai important are legătură cu ce se întâmplă după alegeri. Cum va explica președintele planurile guvernanților de a crește taxele, de a deprecia moneda națională, de a pune și mai multe biruri pe spatele oamenilor simpli, pe economie.

Ce cred prezidențiabilii de performanța bugetară din ultimii 6 ani, despre deficitul istoric în care ne aflăm, despre soluțiile pentru a salva economia, pentru a salva nivelul de trai? Se vorbește tot mai mult despre faptul că vom avea un nou guvern. Ce va face noul președinte pentru a se asigura că noii guvernanți nu vor practica aceeași politică păguboasă din ultimii ani – creșteri de salarii și pensii din pix, fără acoperire, și împrumuturi publice masive?

Cât o să mai trăim pe datorie?

Statul român, amintește analistul financiar, ”a ajuns să împrumute 1 miliard de euro pe săptămână pentru a avea cu ce să plătească pensii și salarii. Cât o să o mai trăim pe datorie? Cum vom stimula economia să producă mai mulți bani, cum vom ajuta Bursa de Valori București să atragă mai mulți investitori și să devină o alternativă reală la finanțarea bancară? Cum vom atrage investitorii străini dacă noi schimbăm taxele într-un ritm fără precedent la nivel european? 

Ce crede noul președinte despre ,,taxa pe stâlp’’, despre taxa pe cifra de afaceri a marilor companii, de decimarea fiscală la care sunt supuși antreprenorii la început de drum, cei care lucrează pe microîntreprinderi?

Care este viziunea economică a noului președinte, care e planul concret, cu ținte și termene clare, pentru a salva economia românească, puterea de cumpărare, nivelul de trai?

Dacă nu vom afla răspunsuri la aceste întrebări, înseamnă că prezidențiabilii noștri nu sunt altceva decât niște simpli actori în telenovela democratică românească. Niște simpli actori capabili doar să recite teme dictate de alții, citite de pe prompter”, concluzionează Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9775
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9774
USD
Azi 4.3787
Diferența 0.0076
Zi precendentă 4.3711
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9775 RON
USD flag1 USD = 4.3787 RON
GBP flag1 GBP = 5.8518 RON
CHF flag1 CHF = 5.3042 RON
AUD flag1 AUD = 2.8007 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.1664 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4226 RON
SEK flag1 SEK = 0.4539 RON
XAU flag1 XAU = 461.6339 RON
Monede Crypto
1 BTC = 416165.75RON
1 ETH = 7921.11RON
1 LTC = 372.41RON
1 XRP = 9.79RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17311.17-0.71%
BET-BK3215.62-0.92%
BET-EF943.02-0.80%
BET-FI60800.52-1.00%
BET-NG1248.86-1.18%
BET-TR38174.04-0.71%
BET-TRN37105.04-0.71%
BET-XT1482.85-0.71%
BET-XT-TR3214.42-0.71%
BET-XT-TRN3131.10-0.71%
BETAeRO841.36-0.14%
BETPlus2550.82-0.72%
RTL38632.82-0.75%

Opinii

Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz: Trump, fără busolă economică: Lumea se întoarce la granițe și taxe

Profesorul și laureatul Premiului Nobel pentru...

Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al...

Comunicate de presa

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik

Parcuri fotovoltaice. Alte 60 de contracte semnate cu primării și entități publice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță...

Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM

Guvernul a aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2025

În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea...

Leadership creativ

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel