Analistul economic Adrian Negrescu este de părere că decizia de azi a BNR de a menține la 7% rata dobânzii de politică monetară este un lucru pozitiv, că acest lucru arată că inflația s-a temperat însă există și o parte negativă și un semnal clar pentru Guvern.
Economistul a explicat pentru DCBusiness că ”acest mesaj și această decizie a Băncii Naționale este însoțită de un semnal de alarmă. Din punctul meu de vedere, un semnal de alarmă legat de reforme, de gradul de absorbție a fondurilor europene, mai ales din PNRR și de cadrul fiscal impredictibil”
Negrescu a mai arătat că: ”Pentru prima dată în ultimele luni, Banca Națională insistă pe aceste două elemente esențiale: absorbția banilor europeni și cadrul fiscal iar discuțiile legate de taxe, suprataxe, mega taxe și alte asemenea artificii pe care autoritățile, iată, le propun în spațiul public sunt contraproductive. În esență, Banca Națională ne spune că perspectivele sunt tulburi, că producția industrială a scăzut, că avem scăderi semnificative, o scădere a ritmului de creștere în sectorul construcțiilor și că doar consumul mai salvează, în momentul de față, activitatea economică din România”.
Întrebat pentru cine poate fi un avantaj păstrarea ratei dobânzii la 7% Adrian Negrescu: ”Vorba aia, de să nu se ia! Suntem în situația în care ratele este înghețate,
iar coroborat decizia Băncii Naționale, cu evoluția ROBOR și IRCC asistăm la o stagnare practic în zona creditării, ceea ce oferă cât de cât o gură de oxigen românilor îngrijorați de perspectivele scumpirii ratelor. E un răgaz dar care însă rămâne de văzut în ce măsură se va transforma într o decizie pozitivă în a doua parte a anului sau în prima parte a anului viitor, când vom vedea într-adevăr că Banca Națională va reduce dobânda cheie”.
Adrian Negrescu și-a exprimat speranța ca Banca Națională va reduce dobânda cheie la începutul anului viitor: ”Eu sper să o facă în prima parte a anului viitor, pentru că economia și așa este gâtuită din punct de vedere financiar. Populația abia reușește să plătească ratele, iar o potențială creștere nouă de dobândă, dar justificată de creșterile de dobândă din partea Federal Reserve și al Băncii Centrale Europene, ar crea și o presiune și mai mare pe o economie vulnerabilă și care se descurcă din ce în ce mai greu în lupta cu inflația!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.