„În momentul în care ai un deficit de 37 de miliarde lei deficitul pe 5 luni, adică 2,32% din PIB, dacă merge în ritmul acesta vom termina cu un deficit între 6% și 8% pentru că cele mai multe cheltuieli se angajează în a doua parte a anului. De unde iei bani pentru a acoperi toate cheltuielile pe care ți le-ai asumat?
E foarte dificil, împrumuturile statului sunt din ce în ce mai scumpe, ne împrumutăm la 7%, suntem pe locul 2 ca dobândă la nivel european, adică investitorii împrumută foarte scump statul român, din economie nu prea atragem bani pentru că nu suntem capabili să scoatem la lumină economia subterană”, a argumentat Negrescu despre problemele care țin de gestionarea macroeconomiei la nivel național.
În ceea ce privește evaziunea fiscală, aceastsa aduce la rândul său o adevărată gaură în buget, prin efectul bulgărelui de zăpadă se formează găuri mari în bugetul național.
„Evaziunea fiscală în România este undeva între 16 și 20 de miliarde de euro, bani care se pierd, practic, în încasările statului pentru că nu suntem capabili să digitalizăm tot ceea ce înseamnă tranzacție financiară de orice natură, atât a persoanelor fizice cât și a persoanelor juridice în această țară. Cu acești 20 de milioane de euro am putea avea un buget capabil să ofere celor din educație salarii bune, să facem școli sau spitale. Era un calcul recent făcut pe zona asta, se puteau construi undeva la 2.700 km de autostradă sau peste 1000 de unități sanitare sau câteva sute de școli.
Noi am putea avea bani dacă într-adevăr am fii capabili să digitalizăm tot sistemul ANAF și să reușim practic ca orice tranzacție financiară care se realizează în România să fie însoțită de taxe, pentru că asta este o problemă foarte mare, se plătește foarte mult la negru în România, de la salarii la tranzacții de zeci de milioane de euro”, a conchis invitatul emisiunii „Totul despre bani”, Adrian Negrescu.
Află mai multe despre aceste aspecte importante legate de economia națională în cadrul emisiunii transmise pe DCNewsTV și DCBusiness, la linkul atașat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.